Dort Pavlova s karamelizovanou rebarborou - Kitchen story

Dort Pavlova s karamelizovanou rebarborou

Taky milujete rebarboru? Je to první ovoce ( teda vlastně zelenina 😉 ), které je na jaře k mání a já se na ni vždycky moc těším a důkazem toho je i pár dalších receptů s použitím téhle kyselé dobroty, které najdete u nás na blogu. Tenhle recept určitě nadchne všechny ty, kteří z nějakého důvodu nemůžou nebo nechtějí jíst lepek ani laktózu. Můžu vám říct, že u nás se po tomhle dortu jen zaprášilo 🙂

DSC_8016

11
Dort Pavlova:
4 bílky
špetka soli
240 g krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
1/2 lžíce vinného octa
50 g plátku mandlí
 
Karamelizovaná rebarbora:
2 lžíce sušených ibiškových květů
100 ml vroucí vody
80 g krystalového cukru
400 g rebarbory
1 vanilkový lusk
šťáva z 1/2 citrónu
 
Krém:
400 ml chlazeného kokosového mléka v plechovce
2 lžíce moučkového cukru 
 
K servírovaní:
jedlé kvítky
sekané mandle
 
DSC_7815
2

– Troubu rozehřejte na 180 °C a plech vyložte silikonovou podložkou na pečení nebo pečícím papírem.

– Bílky předejte do větší mísy a přidejte špetku soli. Pomocí mixéru vyšlehejte polotuhý sníh. Postupně vsypte cukr a mixujte tak dlouho, dokud se krystalky cukru nerozpustí. To poznáte tak, že sníh promnete mezi prsty. 

– Přidejte kukuřičný škrob a vinný ocet a ještě asi minutu mixujte. Výsledná konzistence je pevný a lesklý sníh. Nakonec opatrně vmíchejte plátky mandlí.

– Se sněhem pracujte rychle. Pomocí stěrky ho z mísy přemístěte na střed silikonové podložky. Snažte se vytvořit kulatý tvar a okraje stěrkou povytáhněte tak, aby uprostřed vzniklá mělká prohlubeň. Ta se nám pak bude hodit pro nanášení krému.

– Vložte do trouby a hned snižte teplotu na 120 °C. Pečte 60-70 minut a nechte v troubě vychladnout. Pavlova by po upečení měla být zvenku pevná a uvnitř vláčná.

– Mezitím co se Pavlova bude péct připravte ostatní věci potřebné k dokončení dortu. Ibiškové květy dejte do hrnku a zalijte 100 ml vroucí vody. Nechte 5 minut louhovat.

– Na pánev dejte cukr a na středním plameni nechte rozehřát. Jakmile se cukr rozpustí a získá zlatou barvu, nalijte do pánve ibiškový výluh. Karamel vytvoří krystaly, které se během pár minut znovu rozpustí. Přidejte očištěnou a nakrájenou rebarboru na 5 cm kousky  společně se semínky vanilkového lusku a citrónovou šťávou. Vařte 5 minut dokud rebarbora nebude poloměkká. Neměli byste jí úplně rozvařit. Rebarboru vyjměte z pánve a omáčku nechte redukovat do konzistence hustého sirupu.

– Z chlazeného kokosového mléka oddělte tekutinu a pevnou část přendejte do misky. Pokud máte rádi sladké můžete přidat dvě lžíce moučkového cukru a dobře promíchejte. Pavlova je sama o sobě dost sladká, takže lze vynechat.

– Vychladlou Pavlovu přendejte na servírovací talíř, potřete kokosovým krémem a nahoru navršte karamelizovanou rebarboru. Na závěr zalijte ibiškovou redukcí a ozdobte jedlými květy a nasekanými mandlemi.

DSC_7913 DSC_8025Video a fotky: Lucie Fenclová

Můžu vám zaručit, že vám doma všichni za tenhle dort ruce utrhají. Sladkou chuť Pavlovy skvěle doplní kyselá rebarbora a ibiškový sirup. A aby se vám tenhle dort ještě lépe připravoval, máme pro vás video, které vás snad bude motivovat, abyste pekli s náma. 

jmena-marika1