Doma pečený chleba s křupavou kůrkou - Kitchen story

Doma pečený chleba s křupavou kůrkou

Tak jak jsem slíbil, dneska spolu uděláme domácí chleba. Není nic čerstvějšího a voňavějšího, než právě vytažený chleba z trouby. K bagetě, kterou jsme spolu už dělali, tak přibývá další druh pečiva. S takovou frekvencí přidávání receptů na různé druhy pečiva, budeš moc brzy dát sbohem mraženým polotovarům ze supermarketů.

CHLEBA

Ingredience (2 bochníky):

600g pšeničné hladké mouky
400g žitné chlebové mouky
25ml octa
25g soli
30g čerstvého droždí
5g celého kmínu
700ml vlažné vody

Nákupní seznam

Do hrnečku si dej trochu teplejší vody, ve které necháme vzejít kvásek. Do vody dej čerstvé droždí, trochu mouky a špetku cukru. Díky tomu ti zaručeně vzejde rychle krásný kvásek. Já jsem to vychytával poměrně dlouho, a hledal různé triky, tak to máš hned z první ruky. Tohle určitě funguje.

K mouce přidej všechny suroviny, vodu i vzešlý kvásek. Promíchej, vyklop na pomoučněný vál, vyhrň si rukávy a pusť se do toho. Propracovávej těsto přibližně 10 minut, ať se všechny ingredience dostatečně promíchají. Těsto musí být lehce lepkavé, takže s přidáváním mouky opatrně. Pokud to přeženeš, bude těsto moc tuhé a jednoduše ti nevykyne. Pokud mouky budeš mít málo, těsto se rozteče a místo chlebu budeš mít chlebovou placku. Ale neboj, váhy ingrediencí sedí. To jen pro případ, že by ti ujela ruka. Vypracované těsto přikryj utěrkou a nech vyzrát na 30 minut. Ano, běž si pro čistou utěrku. Ať tě ani nenapadne na to házet ten navlhlý kus hadru co máš v ruce.

ChlebaPo vyzrání těsto rozděl na dva kusy a vypracuj bochánky. Při zpracovávání dostaneš z těsta přebytečný vzduch  a těsto tak bude rovnoměrné. Bochánky přendej do moukou vysypaných ošatek a zakryté utěrkou nech kynout alespoň 1 hodinu. Je dobré nechat těsto na teplém místě, aby podmínky pro kynutí byly ideální.

Troubu rozehřej na 250°C, těsto vyklop na plech a lehce potři vlažnou vodou. Díky tomu bude chleba mít perfektní křupavou a zlatavou kůrku. Dej těsto do trouby a stáhni na 180°C. Po 35 minutách by měl být chleba hotový.

Teď vytáhni ze včerejška dělanou paštiku a šup s ní na čerstvě udělaný chleba.

JIrka podpis