Léto je v plném proudu a s ním i grilování. V podstatě můžeme říct, že teď není jediný týden, kdy bychom něco negrilovali a nebo se ke grilování nenachomítli. A abychom to samotné grilování pozdvihli ještě výše, vymysleli jsme pro vás tři různé dipy, které byste měli rozhodně vyzkoušet. Přece to není jen o kečupu a hořčici, že 🙂
Dip z pečených paprik Čas přípravy: 30 minut 2 červené papriky nakládané jalapeňos 3 sušená rajčata 1 stroužek česneku ½ jarní cibulky ( spodní část ) šťáva z ½ citrónu lžíce olivového oleje sůl, pepř– Troubu rozehřejte na 250 °C program grilování. Papriky vložte pod gril a pečte ze všech stran do zčernání slupky. Po vyndání z trouby přikryjte horké papriky utěrkou, aby se zapařily, bude se vám lépe sundávat slupka. Následně papriky zbavte slupky a jádřince. Takto připravené papriky vložte do stolního mixéru.
– K paprikám přidejte všechny ostatní ingredience a na hrubo rozmixujte.
– Dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete pálivější, přidejte více jalapeňos.
Rajčatový dip Čas přípravy: 5 minut 4 středně velká rajčata 1 šalotka 1 stroužek česneku 1 červená chilli paprička ½ hrsti čerstvého korinadru špetka římského kmínu šťáva z ½ limetky sůl, pepř ½ lžičky třtinový cukr– Aby byl dip jemnější, zralá rajčata nejdříve nakrojte na spodní straně do kříže a lehce spařte ve vroucí vodě a zbavte rajčata slupky.
– Všechny ingredience vložte do stolního mixéru a rozmixujte do jemna.
– Chilli papričku přidávejte podle chuti, jestli chcete mít dip pálivější nebo ne, můžete vynechat.
– Finální dip by měl být lehce nasládlý.
Jogurtový dip Čas přípravy: 5 minut 200 g bílého jogurtu řeckého typu 2 sterilované okurky ½ hrsti čerstvého kopru šťáva z ½ citrónu sůl, pepř olivový olej– Jogurtový dip je nejjemnější, finální chuť by měla být lehce nakyslá.
– Jogurt dejte do misky spolu s na drobno nakrájeným koprem.
– Sterilované okurky nakrájejte na menší kousky a vložte do misky k jogurtu.
– Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citrónu.
– Vše zakápněte olivovým olejem a společně dobře promíchejte.
Když už si člověk dá tu práci, že se na grilování s masem a přílohami tak připravuje, určitě dnešní tipy s radostí uvítá. Stačí jen málo a z i takového obyčejného jogurt dokáže vykouzlit perfektní dip k masu. Jak rádi a s oblibou říkáme, i ta sebemenší práce navíc se pozná a u dipů to platí dvojnásob. V obchodě jich sice najdete tucty různých příchutí, ale nad domácí prostě není, ať si říká kdo chce co chce 🙂
Co vy, máte nějaký svůj oblíbený, který byste nám doporučili?