Je to klasika mezi dezerty. Pokud jste tuto sladkou tečku ještě nezkoušeli, dnes je nejvyšší čas to napravit.
Ingredience - 5 porcí:
1 vanilkový lusk
430ml smetany ke šlehání
40g cukru krystal
5 žloutků
Troubu nastav na 140°C a dej vařit přibližně litr a půl vody, potřebnou na voní lázeň.
Vanilkový lusk skrývá to nejlepší v sobě. Takže ho rozpul a hrotem nože všechny zrníčka vyškrábej. Rozkrojený vanilkový lusk a zrníčka dej do rendlíku spolu se smetanou a nech pozvolna vařit. Lehce pod bodem varu odstraň z plotny.
Žloutky si mezitím smíchej spolu s cukrem. Nechceme, aby se ve směsi vytvořila pěna, takže míchej zlehka. Za stálého míchání vlij ke žloutkům smetanu s vanilkou, dobře promíchej a vyndej vanilkový lusk, svou práci už vykonal. Pořád pamatuj, že nechceme ve směsi žádné bubliny. Zrníčka vanilky nebudou v dezertu na škodu, ale kdo je tam nechce, může směs scedit.
Žáruvzdorné misky vlož do pekáče a do nich rozlij naši směs. Pokud se Ti vytvoří nějaké bubliny, lžičkou je odstraň. Tvořily by v dezertu špatnou strukturu. Teď opravdu opatrně zalij prostor v pekáči uvařenou vodu. Hlavně, ať nám nezředíš směs v miskách. Voda by měla být v úrovni krému v miskách. Můžeme s pekáčem do trouby na nějakých 25 minut. Krém má být tuhý, pokud ještě chvíli potřebuje, nech ho ještě v troubě.
Jakmile máš hotovo, nech krém zchladnout nejlépe pár hodin v ledničce.
Před servírováním Crème brûlée zasypej cukrem, který následně zkaramelizuješ flambovací pistolí.
Výsledkem by měl být super kontrast jemně vychlazeného vanilkového krému s křupavou a teplou karamelovou krustou.