Čokoládový dort - Kitchen story

Čokoládový dort

Tenhle dort u nás doma milujeme. Během léta jsem ho pekla opravdu často. Žádná rodinná oslava se bez něho neobešla a vždy sklidil velký ohlas. Je vláčný a jeho výhoda je, že korpus ani krém neobsahuje kravské mléko, takže ho mohli oba moji kluci.

 

Ingredience

 

Forma: průměr 22 cm

Příprava: 30 minut + chladnutí

Pečení: 45-50 minut

 

Těsto:

2 hrnky hladké špaldové mouky

1/2 hrnku kakaa

1 hrnek třtinového cukru

1 lžička sody

špetka soli

1/2 hrnku slunečnicového oleje

1/2 hrnku ovesného mléka

1 vejce

2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety

1/2 hrnku nahrubo nesekané hořké čokolády

1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů

 

Krém:

500 g batátů

1 lžíce oleje

300 g kokosové smetany

100 g hořké čokolády

3 lžíce medu

 

 

 

Postup

 

  • Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte na plech vyložený pečícím papírem a promíchejte s lžící oleje. Pečte do změknutí, to bude trvat asi 30 minut. Troubu nevypínejte, budete ji ještě potřebovat na upečení korpusu.
  • Upečené batáty rozmixujte na hladký krém.
  • Ve vodní lázni nechte rozpustit hořkou čokoládu. Přimíchejte med, kokosovou smetanu a rozmixované batáty. Vše důkladně promíchejte a dejte chladit do lednice.
  • Teď si připravíme těsto. Do větší mísy vložte všechny suché ingredience a promíchejte. V druhé míse smíchejte olej, ovesné mléko a vejce a pak obě směsi důkladně promíchejte dohromady. Nakonec přidejte cuketu, čokoládu a ořechy a znova promíchejte. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem. Vložte do trouby a pečte 45-50 minut.
  • Vychladlý korpus potřete krémem a ozdobte sušenými květy růží. Před podáváním dejte ještě alespoň na hodinu chladit do lednice.

 

Tip 1: Pro ušetření času a důkladného ztuhnutí krému, dělám krém den dopředu.

 

Tip 2: Pokud nemáte sušené květy růže, můžete je nahradit třeba ořechy nebo drobného ovocem.

 

Pokud máte máte rádi čokoládu, tak tenhle dort musíte vyzkoušet. Dělala jsem takový malý průzkum a opravdu nikdo nepoznal, že v korpusu je cuketa a v krému batáty. Obě tyto suroviny nějak neovlivňují chuť dortu, tak se nenechte odradit 🙂

 

Marika