Asijské čočkové placičky - Kitchen story

Asijské čočkové placičky

Od té doby, co jsme si začátkem roku uvařili doma vietnamskou polévku Pho Bo, jsme se na ni stali naprosto závislí. Není proto divu, že poměrně dost často, nám to po celém bytě krásně voní po koření a bylinkách. Ale tento víkend se stalo nečekané! Polévku jsme snědli a nepřipravili se na další vývar. Zbyly nám nějaké bylinky a tak jsme se rozhodli, že trošku zaimprovizujeme. Vytáhli jsme červenou čočku, koření, bylinky a výsledek byl nečekaně vydařený! Asijské čočkové placičky tak byly na světě.

Asijský recept z čočky Kitchen story

ingredience1

1 hrnek červené čočky
1/4 hrnku rýžové mouky
červená cibule
1 čerstvá chilli paprička
hrst čerstvého koriandru
hrst thajské bazalky
hrst zelené perily
lžička sušeného zázvoru
limetka
sůl
 
K podávání:
bílý a černý sezam
bílý jogurt
limetka
 

 Červenou čočku si uvař podle návodu. Každý to má lehce jinak, tak budeme raději předpokládat, že máme každý jinou červenou čočku :) Připrav si hlubší mísu, ve které budeme všechno společně promíchávat. Jakmile máš čočku uvařenou, slij všechnu přebytečnou vodu a nech vychladnout. Jinak by se ti s tím dost špatně pracovalo.

Všechny bylinky, červenou cibuli a chilli papričky si nasekej na drobno. Pokud nemáte moc rádi pálivé, vyjměte z chilli papričky všechna semínka a ponechte pouze tělo papričky. Hned jak bude čočka vychladlá, můžeš ji dát do mísy, společně s nasekanými bylinkami. Přidej sušený zázvor, nastrouhanou kůru z jedné limetky i se šťávou, které dodají placičkám na svěžesti. Podle potřeby osol a nakonec zasyp rýžovou moukou, která celou směs krásně spojí. 

Pokud nám věříš, můžeš začít rovnou tvořit placičky. Ale jak se říká, dvakrát měř a jednou řež! Lepší si udělat testovací vzorek. Stačí malý kousíček, který si na kapce oleje osmažíš a pak ochutnáš. Každý máme chuť postavenou trošku jinak, takže konečné dochucení nechám na každém z vás. Trošku soli navíc, chilli a nebo třeba limetky? Jak je libo!

Pokud jste spokojení s dochucením, stačí vytvořit placičky, které následně osmažíš na pánvi. Ty pak odlož na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje z nich. Vem si bílý nebo černý sezam a placičky lehce posyp. Nejenže sezam skvěle vypadá, ale i chutná! 

Protože my jsme si je udělali poměrně dost pálivé, zvolili jsme k omáčce klasický bílý jogut se šťávou z limetek. Jakou omáčku by jste k tomu zvolili vy? Určitě si to poznamenáme, protože nápadů není nikdy dost!

Dobrou chuť...

JIrka-podpis-300x223