Cibulová polévka - Kitchen story

Cibulová polévka

Taky neradi loupete a krájíte cibuli? Pálí vás oči a tečou slzy? Tak Jirka má pro vás jednu radu….. pokud nechcete u krájení cibule brečet, dejte ji nakrájet někomu jinéme 🙂 Taková rada vždycky potěší!!!

Já vám zaručuju, že u téhle polévky se to opravdu vyplatí. Skvělé a plné chuti docílíte trpělivostí při restování. Důležité je dosáhnout zlatohnědé barvy cibule. Pak už je to jednoduché.

 

Ingredience

 

Porce: 4-6

Čas přípravy: 30 minut

 

1 kg cibule

2 lžíce slunečnicového oleje

200 ml bílého vína

1,2 l zeleninového ( nebo kuřecího ) vývaru

2 snítky tymiánu

sůl, pepř

 

K podávání:

smetana ( my použili rostlinou verzi )

Postup

 

  • Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte olej a cibuli osmahněte na mírném plameni do zlatohnědé barvy. Ta zaručí plnou nasládlou chuť.
  • Osmahnutou cibuli zalijte vínem a nechte odpařit alkohol.
  • Přidejte vývar, tymián a ochuťte solí a pepřem. Vařte 10-15 minut.
  • Pro zjemnění servírujte se smetanou.

 

Pokud byste chtěli polévku zahustit přidejte v momentě, kdy bude cibule orestovaná do požadované barvy 1-2 lžíce hladké mouky a ještě asi minutu restujte. Nebo polévku můžete rozmixovat na krém.

Marika