Taky neradi loupete a krájíte cibuli? Pálí vás oči a tečou slzy? Tak Jirka má pro vás jednu radu….. pokud nechcete u krájení cibule brečet, dejte ji nakrájet někomu jinéme 🙂 Taková rada vždycky potěší!!!
Já vám zaručuju, že u téhle polévky se to opravdu vyplatí. Skvělé a plné chuti docílíte trpělivostí při restování. Důležité je dosáhnout zlatohnědé barvy cibule. Pak už je to jednoduché.
Ingredience
Porce: 4-6
Čas přípravy: 30 minut
1 kg cibule
2 lžíce slunečnicového oleje
200 ml bílého vína
1,2 l zeleninového ( nebo kuřecího ) vývaru
2 snítky tymiánu
sůl, pepř
K podávání:
smetana ( my použili rostlinou verzi )
Postup
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpalte olej a cibuli osmahněte na mírném plameni do zlatohnědé barvy. Ta zaručí plnou nasládlou chuť.
- Osmahnutou cibuli zalijte vínem a nechte odpařit alkohol.
- Přidejte vývar, tymián a ochuťte solí a pepřem. Vařte 10-15 minut.
- Pro zjemnění servírujte se smetanou.
Pokud byste chtěli polévku zahustit přidejte v momentě, kdy bude cibule orestovaná do požadované barvy 1-2 lžíce hladké mouky a ještě asi minutu restujte. Nebo polévku můžete rozmixovat na krém.
Marika