Chřestové risotto - Kitchen story

Chřestové risotto

Nemůžeme si pomoct a musíme sem dát další recept, ve kterém jsme použili čerstvý, zelený chřest. Byla by to přeci nesmírná škoda, kdybychom téhle sezónní suroviny nevyužili co nejvíce je to možné. A tak jsme se rozhodli udělat si skvělé krémové risotto, které samo o sobě milujeme a je možné si ho připravit na miliony různých způsobů. A jaké risotto máte nejraději vy?

Chřestové risotto

ingredience1

Porce: 4      Čas: 30 minut

400g Arborio rýže
šalotka
svazek zeleného chřestu
1,5 dcl bílého vína
olivový olej
50g másla
50g strouhaného parmezánu
1l zeleninového vývaru
sůl, pepř
 

Pro všechny případy máme u nás doma v mrazáku připravený zeleninový vývar, abychom ho měli vždy po ruce když je to potřeba. Bohužel jsem si nevšiml, že došel a musel jsem si tak udělat rychle nový. Bez dobrého vývaru, stejně tak jako bez kvalitního vína by nemělo smysl pouštět se do vaření risotta. A tak jsem si o hrnce naházel nějakou tu kořenovou zeleninu, odlámané konce zeleného chřestu (při mírném ohnutí chřestu, se vám konečky chřestu samy odlomí právě v tom nejideálnějším místě) společně s troškou soli. Během 15 minut, kdy se budete věnovat přípravě risotta, budete mít vývar hotový. Přihoďte si k vývaru pár hlaviček chřestu, které použijeme při servírování. Stačí jim opravdu 1-2 minutky, tak si zkontrolujte čas a po vytažení dejte chřest do misky s ledovou vodou, abyste zachovali jeho krásnou barvu.

Chřestové risotto

Na rozpálenou pánev si dejte kapku oleje a na drobno nakrájenou šalotku, ke které po chvilce přidejte rýži Arborio. S jinou rýží se o risotto ani nepokoušejte, výsledek by opravdu nestál za to. Zrnka rýže nechte lehce orestovat a můžete přidat bílé víno. Počkáme až se z vína odpaří všechen alkohol a z vína nám na pánvi zůstane jen lehká emulze. V tomhle bodě můžeme začít po částech přilévat zeleninový vývar. Připomínám, že se má vývar přilévat po částech, protože jedině tak dokážete přesně kontrolovat provařenost rýže. Když to totiž s vývarem přepísknete hned na začátku, může se vám stát, že rýži rozvaříte.

Po polovině času vaření, což je přibližně po 8 minutách, přidejte k rýži na kolečka nakrájený chřest. Vždy musíte plánovat, kolik jaká surovina potřebuje času na uvaření, aby jejich finální konzistence byla co nejlepší. Kdybychom například v toto případě dali vařit rýži s chřestem hned od začátku, z chřestu by nám toho moc nezbylo a úplně by se rozvařil. 

Rýže by měla být uvařená na zkus, nebo-li al dente. Pokud si myslíte, že máte hotovo, ztlumte plamen a přidejte parmezán a po menších kouscích máslo, čímž dosáhneme krémovitosti risotta. 

Chřestové risotto

Právě nedávno jsme ochutnali chřestové risotto od šéfkuchaře Romana Pauluse, kterého jsme potkali na akci MINI Chef a  musíme říct, že jeho talíř byl naprosto famózní. Jeho jídlo bylo skvěle dochucené a neskutečně krémové. Celé jídlo měl navíc doplněné konfitovaným králíkem, který byl takovou třešničkou na dortu. Proto jsme si hned řekli, že ho musíme připravit doma a nafotit pro vás. O takové malé radosti se moc rádi podělíme s ostatními. 

Bylo to poprvé co jsme se potkali s Romanem Paulusem osobně a mile nás překvapil. Sršel vtipem a bylo vidět, že si vaření před lidmi vyloženě užíval. A my jsme na tom nebyli jinak. Marika pobíhala kolem s foťákem v ruce, abychom se s vámi nakonec mohli podělit o pár fotek z téhle akce a já sám jsem si to užil opravdu dvojnásob, právě proto, že se celá akce konala mezi stylovými auty, jakým MINI rozhodně je. Nevěděl jsem co mám sledovat dříve, jestli kuchařskou show a nebo si prohlídnout auta z detailu. Nakonec jsem to skloubil dokonale a zážitek mám z obou dvou.

Tady přikládáme alespoň v obrazech, jak to šlo panu Paulusovi od ruky :)

JIrka-podpis-300x223

Paulus Chřestové risotto

DSC_0015

Paulus Chřestové risotto

Paulus Chřestové risotto

Paulus Chřestové risotto