Jaro je podle nás to nekrásnější období roku a vždycky se na něj vážně moc těšíme. Sice nám to přijde, že je jaro vždycky rychle pryč, kdy se všechno začne zelenat a krásně kvete, ale o to víc se ho snažíme si užít. Možná je to tou zrychlenou dobou, kdy všechno běží rychle. Jen se nám zdá, že ještě před chvílí jsme tady měli mrazy a už hlásí 28°C … no řekněte sami, není to velký skok? I přesto si ho snažíme maximálně užít a vydolovat ze sezóny co nejvíce. Třeba takový chřest a spousta bylinek u nás teď vážně jede 🙂 Ostatně jako každý rok, ať už je to třeba salát s chřestem a nebo chřest s holandskou omáčkou. Chřest prostě musí být!
Ingredience
Porce: 2
Čas přípravy: 25 minut
250 g zeleného chřestu
2 vejce
řeřicha
sůl
Na krustu:
1 lžíce másla
2 plátky starší bagety
2 lžíce strouhanky
2 lžíce pistácií
½ hrsti tymiánu
½ hrsti hladkolisté petržele
sůl, pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejte lžíci másla. Bagetu nakrájejte na malé kostičky a společně se strouhankou a nasekanými pistáciemi přidejte na rozpálenou pánev. Osolte, opepřete a restujte dozlatova asi 2-3 minuty. Pak pánev odstavte z plotny a vmíchejte nasekané bylinky.
- Do rendlíku dejte vařit vodu a vložte dvě vejce. Vařte 5-6 minut, pak vejce zchlaďte a oloupejte.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Chřest zbavte dřevnatých konců a nechte ho ve vroucí vodě blanšírovat po dobu 2-4 minut. Záleží na velikosti chřestu. Do větší mísy napusťte studenou vodu a přidejte 15-20 kostek ledu. Po uvaření chřest ihned přendejte do ledové vody, zastavíte tím proces vaření. Chřest po pár minutách vyjměte z mísy a nechte okapat přebytečnou vodu.
- Na talíř nejdříve naservírujte chřest a přes něj nasypte bylinkovou drobenku. Vejce rozřízněte napůl, osolte a přidejte na talíř. Nakonec zasypte klíčky řeřichy.
Chřest je opravdu skvělá jarní ingredience, kterou byste v kuchyni neměli opomenout. Co možná není tak úplně známé, že se dá sehnat skvělý český chřest, který je k dispozici u farmářů na trzích a nebo přímo kousek od chřestového pole. Pokud nám to vyjde, rádi spojíme výlet s jejich návštěvou a přivezeme si ho sebou domů. A když zrovna se nedaří, stačí se mrknout na trzích, kde jich je touhle dobou opravdu spousta. Pak už nezbývá nic jiného, než se do něj pustit na milion možných způsobů 🙂 Ten dnešní je skvělý svou jednoduchostí a přitom skvělou kombinací s křupavou drobenkou. Tu jsme si téměř okamžitě zamilovali!
Jirka a Marika