Chilli con carne patří mezi naše oblíbené recepty a myslím, že je to jeden z prvních receptů, které jsme pro vás dělali. Čas ale plyne hodně rychle, tak jsme ho museli trochu aktualizovat. Těch receptů a variací je taková spousta, že byste mohli celý týden projíždět milion různých receptů a každý bude trochu jiný. Doufáme, že ten náš si zamilujete, tak jako my a stane se stálicí ve vaší kuchyni.
Ingredience
Příprava: 60 minut
Porce: 4 – 6
1 mrkev
1 petržel
1 velká cibule
5 stroužků česneku
hrst stonků z koriandru
1/4 chilli papričky
500 g mletého masa
2 lžíce uzené papriky
1 lžička celého kmínu
2 lžíce protlaku
500 ml vývaru ( masový nebo zeleninový )
2 plechovky krájených rajčat
2 celé skořice
3 bobkové listy
2 snítky tymiánu
2 plechovky mix fazolí
sůl, pepř
2 lžíce slunečnicového oleje
K servírování
čerstvý koriandr
vařená rýže
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej.
- Mrkev s petrželí zbavte slupky a nakájejte na půl kolečka. Dejte do hrnce a opečte do zlatova.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Přidejte do hrnce a orestujte.
- Česnek zbavte slupky a se stonky koriandru a chilli nakrájejte na drobno. Přidejte do hrnce.
- Přidejte mleté maso, uzenou papriku, kmín, protlak a zarestujte.
- Zalijte vývarem, krájenými rajčaty a vším kořením. Osolte, opepřete, přiveďte k varu a stáhněte plamen na málo. Takto táhněte cca 40 – 60 minut.
- Poté přidejte fazole a nechte prohřát.
- Hotové chilli con carne servírujte spolu s čerstvě nasekaným koriandrem.
Tip: Chilli con carne podávejte s rýží a nebo jen s opečeným krajícem chleba.
Tohle jídlo je u nás vážně hodně oblíbené a proto ho vždycky uděláme pořádně velký hrnec. Dá se říct, že člověk do hrnce naháže všechny připravené ingredience a pak už jenom čeká. Všechny chutě a vůně se krásně propojí. V tom spočívá celé kouzlo tohoto receptu. Je to úplná exploze chutí, které se vám převalují po jazyku a na patře při každém soustu. Jednoduše chilli con carne děláme tolik, že ho pak jíme minimálně 3 dny 🙂
Snad vám bude chutnat stejně jako nám!
Jirka a Marika