Na začátku, kdy jsme se rozhodli udělat krok směrem k ještě zdravějšímu životnímu stylu, moc jsme si nedokázali představit, co vlastně budeme jíst. První 2-3 týdny byly pro nás opravdu krušné a místy jsme si přišli trošku bezradní v tom, co vlastně budeme jíst. Zdá se to možná až moc přitažené za vlasy, ale zkuste si zajít do obchodu a podívejte se co si můžete koupit, aniž by v tom byl lepek nebo třeba laktóza. Moc toho tam nenajdete. Člověk musí trošku popustit fantazii, nakoupit si základní zdravé potraviny a většinu jídla si připravit od základu doma. Po čase tak přijdete na to, že to není žádná velká věda a budete doma kouzlit o sto šest. Jak třeba my s chia pudinkem, který jsme vylepšili karamelizovaným jablkem a hruškou.




– Chia pudink si udělejte jako první, protože je potřeba, aby se odležel. Chia semínka smíchejte dohromady s kokosovým mlékem a medem. Dejte odležet ideálně přes noc do lednice, aby jeho konzistence měla správnou hustotu.
– Na finální dozdobení je třeba udělat si karamelizované jablko s hruškou. Nakrájejte si je na menší kostičky a nezapomeňte zbavit jadřinců. Na pánev si dejte lžíci másla nebo ghí společně s oříšky a semínky jablko s hruškou orestujte.
– Přidejte špetku soli, mletého zázvoru, polovinu lžičky mleté skořice a dvě lžíce medu. Dobře promíchejte a stáhněte z plotny.
– Připravte si 4 skleničky a můžete začít vrstvit. Začněte třeba 3-4 lžícemi chia pudinku, pak 1-2 lžičky meruňkové marmelády, na kterou přijde bílý jogurt. Nakonec přidejte zkaramelizované jablko s hruškou a můžete podávat.
Chia pudink jsme si opravdu oblíbil a abych se jen tak nepřejedl, tak mi Marika jednotlivé porce začala ozvláštňovat. Jednou jsem ho měl s kokosovým mlékem, ve kterém bylo rozmixované mango, jindy zase lesní ovoce. Stačí jen troška a člověku to přijde jako úplně nová věc. Pak ale Marika přišla právě s tímhle receptem, který už snad ani nemůže být lepší, alespoň mě osobně nenapadá co bych tam ještě mohl přidat. Ono tam vlastně už všechno je! Je to taková zdravá bomba, vlastně se dá říct, že to je to ve své podstatě skvělý dezert 🙂