Jak už asi většina z vás ví, pocházím ze Znojma, kde má moje rodina velkou zahradu, vlastně dvě 🙂 Ať už je to ovoce a nebo zelenina, pravidelně si odtud odvážíme pěknou nadílku. Naposledy to byly právě meruňky, kterých se letos urodilo opravdu hodně. Přemýšlela jak tolik meruněk zpracovat a tak jsem část zavařila jako přesnídávky, ale o tom zas někdy jindy. Ze zbytku jsem upekla tenhle úžasný meruňkový koláč z celozrnné špaldové mouky.
Ingredience
Forma: průměr 24 cm
Čas přípravy: 30 minut
Pečení: 55 – 60 minut
800 g meruněk
115 ml slunečnicového oleje
150 g třtinového cukru
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
260 g celozrnné špaldové mouky
40 g jemných ovesných vloček
1 lžíce kypřícího prášku
1 lžička mleté skořice
špetka soli
50 g pistácií
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem a okraje vymažte olejem.
- Meruňky zbavte pecek a polovinu vložte do mixéru. Rozmixujte dohladka a přidejte olej, cukr, všechny vejce, vanilkový extrakt a znovu asi minutu mixujte, aby se všechny suroviny dobře propojily.
- V míse smíchejte všechny suché ingredience – mouku, ovesné vločky, kypřící prášek, skořici a sůl. Přidejte tekutou směs a vše důkladně promíchejte.
- Těsto vlijte do formy a poklaďte zbylými vypeckovanými meruňkami překrájenými na čtvrtiny. Nakonec koláč zasypte nahrubo nasekanými pistáciemi.
- Pečte v rozpálené troubě 55-60 minut.
- Koláč nechte vychladnout a před podáváním zasypte moučkovým cukrem.
Zvláštností dnešního receptu je, že jsem do těsta celozrnného meruňkového koláče rozmixovala meruňky jako takové. Přeci jen, u nás doma je dost oblíbené, když jsou koláče pěkně vláčné. Jirka koláče moc nemusí, ale na tomhle si vážně pochutnal. Vlastně nejen on, na návštěvu nám přišlo během dne pár kamarádů a tak zmizel raz, dva 🙂
Máte rádi meruňky? A na co je nejčastěji používáte vy?
Marika