Nedávno jsme se dávali recept na výborný vývar z chobotnice, který nás svou jednoduchostí a skvělou chutí opravdu překvapil. A tak jsme se dnes pustili do dalšího receptu z chobotnice a to Carpaccia. Stejně tak jako všechny recepty z mořských plodů, i tento je naprosto dokonalý.
Chobotnice
Vývar
Citrón
Rukola
Fenykl
Olivový olej
Sůl, pepř
Nejdůležitější je, aby byla chobotnice správně upravená, předtím, než začneš se samotnou přípravou carpaccia. Není na tom nic složitého, chobotnici je potřeba uvařit ve vývaru (pokud nemáš, můžeš nechat povařit ve vodě, kterou lehce osolíš). Jakmile se začne vařit, chobotnici několikrát za sebou ponoř do vývaru, počkej několik vteřin a zase vytáhni. Takto to několikrát za sebou opakuj, dokud nebudou chapadla krásně zatočená. Nakonec vlož do hrnce a nech lehce probublávat minimálně hodinu.
Když už budeš mít chobotnici uvařenou, na prkýnku si ji nakrájej na větší kusy cca 5-8cm. Bude potřeba si chobotnici dochutit, dokud je teplá, krásně tak do sebe natáhne všechny chutě. Použij kvalitní olivový olej, sůl, trošku pepře a všechno společně promíchej.
Teď je potřeba, abychom dali chobotnici ten správný tvar, ze kterého se nám bude dobře krájet. Můžeš použít větší pet lahev, my jsme vzali zavařovací sklenici. Kousky chobotnice do ní naskládej, pořádně to dovnitř napěchuj. Aby se nám to nerozpadalo, musíš to pořádně zatížit, aby se každý volný kousek vyplnil. Takhle zatížené, vlož do ledničky. Chobotnice po vychladnutí lehce ztuhne a pustí takový jemný gel, který všechny kousky spojí krásně dohromady.
Teď už zbývá jen chvilka a skvělé jídlo je na světě. Udělej si salát z rukoly a jemně nakrájeného fenyklu, který nezapomeň dochutit. My jsme si vystačili jen s olivovým olejem a citrónovou šťávou. Chobotnici si vyklop na prkénko a nakrájej na tenké plátky, které rozlož na lůžko ze salátku. Přidej pár kapek dobrého olivového oleje a máš hotovo.
Sklenka něčeho dobrého tohle jídlo krásně podtrhne a kousek čerstvého pečiva úžasně doplní :)
Dobrou chuť!