BUTTER CHICKEN - Kitchen story

BUTTER CHICKEN

Indické jídlo patří mezi naše oblíbené kuchyně, ale z 99% si na něj vždycky někam zajdeme. Ať už sami jen tak na něco rychlého a nebo s přáteli na nějakou větší večeři do indické restaurace, doma se do něj jednoduše nepouštíme. Ani nevím ten důvod proč jsme to nezkusili už mnohem dříve, protože na tom opravdu nic není. A můžu říct, že tohle butter chicken, které připravila Marika je jedno z nejlepších jaké jsem kdy vůbec jedl a dle jejího vyjádření se u toho snad ani nezapotila 🙂

 

BUTTER CHICKEN

Ingredience

 

Porce: 4 

Čas přípravy: 25 minut + marinování 2-3 hodiny

Na marinádu:

600 g kuřecích prsou

150 g bílého tučného jogurtu

2 prolisované stroužky česneku

2 lžíce citronové šťávy 

2 lžičky koření garam masala

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžíce nastrouhaného zázvoru 

½ lžičky mleté skořice

½ lžičky mletého chilli

 

Na omáčku:

3 lžíce slunečnicového oleje

1 cibule

400 g krájených konzervovaných rajčat

200 ml 30% smetany

2 lžíce másla

cukr

sůl

 

K servírování:

čerstvý koriandr

rýže basmati

chléb naan

Postup

 

 

 

 

  • Kuřecí maso nakrájejte na kostky cca 4 x 4 cm a vložte do mísy.
  • K masu přidejte všechny ingredience potřebné na marinádu a dobře promíchejte. Maso nechte marinovat v lednici 2-3 hodiny nebo ideálně přes noc.
  • Na pánvi rozpalte olej a přidejte na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Tu restujte dozlatova.
  • Pak přidejte maso včetně marinády a restujte na středním plameni 3-5 minut.
  • Do pánve přidejte rajčata a zalijte smetanou. Ochuťte cukrem a solí a omáčku nechte na mírném plameni probublávat.
  • Nakonec přidejte máslo a omáčku stáhněte z plamene.
  • Do omáčky nasypte nahrubo nasekaný koriandr. Servírujte s rýží basmati a chlebem naan.

 

BUTTER CHICKEN BUTTER CHICKEN

 

Mohl bych říct, že jsme byli dost opatrní co se indické kuchyně týče. Asi z předsudku, že je na tom něco složitého, ale opak je pravdou. Koření je lehce k sehnání a ve své podstatě tam není úplně nic speciálního co by byl problém sehnat. Tímto receptem na butter chicken se to pro nás dost mění a my budeme zkoušet indickou kuchyni mnohem častěji.

 

A co vy a jiné exotické kuchyně?

Jirka a Marika