Nevím jak jste na tom vy, ale u nás doma nám naše mamka dělávala skvělé brydzové halušky. Kam moje paměť sahá, pamatuju si, jak se u nás připravovaly a my jako ještě děti jsme nedočkavostí běhali po kuchyni, kdy už dostaneme ten svůj příděl. Ta vůně čerstvě vyškvařených škvarek, kdy nám mamka vždycky udělala pár větších kousků navíc, abychom je měli jako “žvýkačku”. Ten pocit ve mě zůstává dodnes, když na ně přijde řeč. Upřímně musím říct, že v málokteré restauraci jsem si je objednával, protože jsem už několikrát odcházel dost zklamaný. Přeci jen udělat dobře bryndzové halušky, to není jen tak. Nikdy jsem je ani nezkoušel vařit, protože to byla prostě doména mamky. Až teď, kdy po nás Koloniál.cz chtěl, abychom pro ně tenhle recept připravili. Takže premiéra. Povedená premiéra 🙂
Porce: 2 Čas přípravy: 40 minut 3 střední brambory cca 500g 125 g polohrubé mouky 1 vejce 200 g bryndzy 40 g slaniny ½ lžíce vepřového sádla menší hrst kopru sůl– Do velkého hrnce si dejte vařit osolenou vodu.
– Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy na jemném struhadle s hroty. Nastrouhané brambory pustí dost vody, dobře je vymačkejte a veškerou vodu slijte.
– K bramborům přidejte 1 vejce, sůl a polohrubou mouku. Každý druh brambor bude potřebovat jiné množství mouky, proto je vždy lepší kousek hotového těsta hodit do vroucí vody a odzkoušet si, jestli halušky drží tvar a nerozvářejí se.
– Část těsta přepasírujte přes haluškové síto do vroucí vody a vařte zhruba 2 – 3 minuty, dokud nevyplavou halušky na hladinu. Seberte je cedníkem, dejte bokem do hlubokého talíře a opakujte se zbylým těstem.
– Do rozpálené vyšší pánve dejte uvařené halušky a přidejte k nim všechnu brynzu. Ta se pomalu začne rozpouštět, všechno tedy spolu promíchejte, aby se ochutil brynzou každý kousek.
– V menším rendlíku si do zlatova a do křupava, na vepřovém sádle, orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
– Halušky podávejte ideálně na nahřátém talíři, rychle chladnou. Navrch dejte lžíci vypražené slaniny a zasypte čerstvě nakrájeným koprem.
Jedno vylepšení oproti klasickému receptu to má. A to, právě ten čerstvý kopr. S tímhle nápadem jsme se poprvé setkali , když jsme se pustili do slovenského gastra na našem oblíbeném Gastrokroužku. Nejdříve jsem tomu moc šancí nedával, co já si odjakživa pamatuju, tak nic takového jsem nikdy neviděl. Byl jsem i skeptický k té chuti, ale upřímně můžu říct, že jsem byl tím opravdu mile překvapený. Halušky byly koprem krásně navoněné a odlehčené. Kdo nikdy nevyzkoušel, rozhodně doporučuju! Teda pokud vám kopr jako takový samozřejmě nevadí 🙂
Teď si ze svého pomyslného seznamu věcí můžu odškrtnout i halušky. Ani mamka by se za ně nemusela stydět, opravdu se to povedlo.
A co u vás v rodině, taky jste dělali halušky nebo ne?