Ještě pořád rostou a pro nás, stejně jako pro většinu Čechů, je houbaření jako národní sport. Celý rok se na to těšíme a když je to tady, nemůžeme se hub nabažit. Proč tvořit pořád stejné recepty, když možností je nespočet? Tentokrát jsme si udělali bruschettu s houbami, slaninou a šalvějí. Naprostá lahoda!!!
lesní houby
bageta
1 šalotka
2 stroužky česneku
1-2 lžíce másla
slanina
čerstvá šalvěj
citrón
parmezán
sůl, pepř
Je to rychlý recept, vhodný když přijde nenadálá návštěva a nebo jako skvělý předkrm, který hosty naladí na další chody. Ideální je, když máš směs lesních hub, které jsou chuťově naprosto nenahraditelné a to vůbec nemluvím o jejich vůni. Prostě bomba!
Bagetu si nařež na plátky silné asi 2cm a dej si je opéct do topinkovače a nebo jen tak na pánvi. Každý kousek si lehce namázni máslem a nebo olivovým olejem, aby se ti při opékání zbarvila krásně do zlatova. Slaninu si v celku opeč na druhé pánvi do křupava, ale nepřežeň to, aby nebyla přesušená. Já si slaninu opékám jen z jedné strany, takže je křupavá, ale zároveň pořád šťavnatá. Dej si ji bokem a na pánev po slanině přihoď na jemno nakrájenou šalotku s česnekem. K houbám se česnek naprosto hodí, stejně tak jako kmín a majoránka, které chuť a vůni hub krásně podpoří. To si pamatuj, v budoucnu při jiných receptech by se ti to mohlo hodit. Přidej houby nakrájené na větší kousky a nech společně orestovat.
Teď ta nejdůležitější část vaření a to dochucení. Osol, opepři a přidej šťávu z citrónu, s tím opatrně, aby to nebylo moc kyselé. Takže jako vždy nezbývá než ochutnávat a ochutnávat. Ale jen po troškách, aby z toho něco zbylo i pro ostatní! :) Šalvěj přidej až nakonec, jídlo finálně hezky provoní a přidá další složku chuti.
Všechno teď jen poskládat pěkně na sebe a máš hotovo. Na opečenou bruschettu polož plátky opečené slaniny, přidej houbovou směs a pár hoblinek parmezánu. Tohle bych mohl jíst pořád, opravdu vynikající jídlo.
Dobrou chuť