Určitě hodně z vás také zastihla vlna výroby domácích bezových sirupů. Trošku mi trvalo, než jsem se dostala ke sepsání receptu, tak doufám, že ještě nějaký ten bez kvete a pokud ne, berte to jako inspiraci na příští rok. U nás je bezový sirup taková klasika, vlastně rituál, který opakujeme každý rok. Každý asi zná klasický recept za požití krystalového cukru a já si tentokrát řekla, že to přece musí jít i o trošku zdravěji. Místo cukru jsem použila rýžový sirup a vyšlo to náramně!
Čas přípravy: 1 den 50 g otrhaných bezových kvítků 1 chemicky neošetřený citrón 250 ml rýžového sirupu 100 ml vody– Důležité je, abyste natrhané bezové kvítky neumývali! Lehce je oklepejte, aby tam nezůstali nějací broučkové, ale umývat se nesmí. Smyli byste si z nich tak všechen pyl, který dává sirupu jeho autentickou chuť.
– Vodu nechte projít varem a stáhněte z plamene. Přidejte k ní rýžový sirup a nechte vychladnout.
– Bezové kvítky otrhejte ze stonků a vložte do předem připravené nádoby.
– Citrón omyjte a nakrájejte na kolečka. Ty pak vložte k bezovým kvítkům. Tady jen malé upozornění, pokud použijete citrón i s kůrou, bude sirup lehce nahořklý.
– Nakonec bezové kvítky s citrónem zalijte vychladlou vodou s rýžovým sirupem. Pokud byste totiž zalili bezové kvítky vařící vodou, sirup vám nejspíš zhnědne.
– Zadělejte víčkem a nechte luhovat alespoň přes noc, ale nejlépe 24 hodin.
– Přeceďte přes plátýnko a uschovejte v lahvi s uzávěrem. V lednici vydrží i několik měsíců.
Možností přírodních sladidel je opravdu nepřeberné množství, ale ne všechny se na výrobu sirupů úplně hodí, každý z nich má svá specifika. Mezi naše největší oblíbence patří rýžový sirup, který nemá nijak výraznou chuť a tak do jídla nepřidává žádný chuťový “ocas”. Snažila jsme se s Jirkou najít jak se vlastně rýžový sirup vyrábí, na jakém principu, ale když se nám do rukou dostala chemická práce popisující polysacharidy a jejich zpracování, tak jsme museli najít nějaký srozumitelnější články… No, na chemii jsme nikdy nebyli moc dobří 🙂
Důležité je, že rýžový sirup neobsahuje žádnou fruktózu, kdy její nadměrná spotřeba je spojována se spoustou různých onemocnění. Rýžový sirup obsahuje maltózu, glukózu a polysacharidy. Většině z vás to asi nic moc neřekne, tak to trošku zjednoduším, rýžový sirup po zkonzumování uvolňuje energii postupně po mnohem delší dobu. Takže člověku nevyskočí najednou glukemický index (množství glukózy v krvi) a po chvíli zase nespadne, ale energie se rozprostře do delší doby. Mimo to rýžový sirup obsahuje nějaké to množství živin jako je draslík, hořčík, mangan, zinek a je zdrojem vitamínů B.
Jednoduše řečeno, rýžový sirup jsme si oblíbili a je skvělou náhradou za klasická sladidla. Takže pokud řešíte kolik a čím sladit, určitě vyzkoušejte naši variantu bezového sirupu. A jestli už jsou u vás bezové kvítky odkvetlé, tak je nahraďte třeba lipovými.