Určitě hodně z vás také zastihla vlna výroby domácích bezových sirupů. Trošku mi trvalo, než jsem se dostala ke sepsání receptu, tak doufám, že ještě nějaký ten bez kvete a pokud ne, berte to jako inspiraci na příští rok. U nás je bezový sirup taková klasika, vlastně rituál, který opakujeme každý rok. Každý asi zná klasický recept za požití krystalového cukru a já si tentokrát řekla, že to přece musí jít i o trošku zdravěji. Místo cukru jsem použila rýžový sirup a vyšlo to náramně!



– Důležité je, abyste natrhané bezové kvítky neumývali! Lehce je oklepejte, aby tam nezůstali nějací broučkové, ale umývat se nesmí. Smyli byste si z nich tak všechen pyl, který dává sirupu jeho autentickou chuť.
– Vodu nechte projít varem a stáhněte z plamene. Přidejte k ní rýžový sirup a nechte vychladnout.
– Bezové kvítky otrhejte ze stonků a vložte do předem připravené nádoby.
– Citrón omyjte a nakrájejte na kolečka. Ty pak vložte k bezovým kvítkům. Tady jen malé upozornění, pokud použijete citrón i s kůrou, bude sirup lehce nahořklý.
– Nakonec bezové kvítky s citrónem zalijte vychladlou vodou s rýžovým sirupem. Pokud byste totiž zalili bezové kvítky vařící vodou, sirup vám nejspíš zhnědne.
– Zadělejte víčkem a nechte luhovat alespoň přes noc, ale nejlépe 24 hodin.
– Přeceďte přes plátýnko a uschovejte v lahvi s uzávěrem. V lednici vydrží i několik měsíců.
Možností přírodních sladidel je opravdu nepřeberné množství, ale ne všechny se na výrobu sirupů úplně hodí, každý z nich má svá specifika. Mezi naše největší oblíbence patří rýžový sirup, který nemá nijak výraznou chuť a tak do jídla nepřidává žádný chuťový “ocas”. Snažila jsme se s Jirkou najít jak se vlastně rýžový sirup vyrábí, na jakém principu, ale když se nám do rukou dostala chemická práce popisující polysacharidy a jejich zpracování, tak jsme museli najít nějaký srozumitelnější články… No, na chemii jsme nikdy nebyli moc dobří 🙂
Důležité je, že rýžový sirup neobsahuje žádnou fruktózu, kdy její nadměrná spotřeba je spojována se spoustou různých onemocnění. Rýžový sirup obsahuje maltózu, glukózu a polysacharidy. Většině z vás to asi nic moc neřekne, tak to trošku zjednoduším, rýžový sirup po zkonzumování uvolňuje energii postupně po mnohem delší dobu. Takže člověku nevyskočí najednou glukemický index (množství glukózy v krvi) a po chvíli zase nespadne, ale energie se rozprostře do delší doby. Mimo to rýžový sirup obsahuje nějaké to množství živin jako je draslík, hořčík, mangan, zinek a je zdrojem vitamínů B.
Jednoduše řečeno, rýžový sirup jsme si oblíbili a je skvělou náhradou za klasická sladidla. Takže pokud řešíte kolik a čím sladit, určitě vyzkoušejte naši variantu bezového sirupu. A jestli už jsou u vás bezové kvítky odkvetlé, tak je nahraďte třeba lipovými.