Několikrát jsme se s vámi, ať už po internetu a nebo osobně, bavili na téma pečivo. Je to tak široké téma a každý na něj má trošku odlišný názor, takže o rozmanitost nápadů není nouze. Spousta z vás nám chválila náš recept na bezlepkový chleba se semínky a my jsme se rozhodli přijít s něčím dalším. Dnešní bezlepkový recept je na chleba, ale ani tak úplně chleba to v podstatě není. Jeho základem je červená rýže a připomíná spíše nádivku. Nicméně my jsme to pojali jako náhradu chleba, no prostě něco báječného ideální svačinka nebo snídaně, která dokonale zasytí!
Čas přípravy: 20 minut Čas pečení: 45 minut 150g červené rýže 300ml vody 2 lžíce kokosového oleje 1 velká cibule 2 stroužky česneku 270g žampiónů 30g sušených hub snítek rozmarýnu 2 snítky tymiánu 200g čerstvého špenátu 4 vejce 100ml mléka 100g ořechů 1/4 lžičky muškátového oříšku sůl, pepř– Troubu si rozehřejte na 200°C.
– Rýži si propláchněte a v hrnci vařte 30 minut do částečného změknutí.
– Žampiony si dobře očistěte a nakrájejte na plátky. Sušené houby je třeba nechat chvíli odležet v teplé vodě.
– Cibuli s česnekem si nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi. Stačí opravdu chvilička a hned můžete přidat žampiony, houby, rozmarýn i tymián. Dobře osolte a opepřete. Pokud se některý kousek připeče, rozhodně se nic neděje, ba naopak.
– Po chvíli přihoďte na pánev špenát, nechte jen povadnout a odstavte z plotny. Ochutnejte a pokud je potřeba, trošku ještě dosolte.
– V malé misce si smíchejte dohromady vajíčka, mléko, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a trošku pepře. Dobře promíchejte, aby se všechno pěkně spojilo.
– Houby se špenátem z pánve si přendejte do větší mísy, ve které si vytvoříte finální těsto potřebné pro přípravu nádivky/chleba. Přisypte k nim uvařenou rýži, nasekané ořechy a nakonec zalijte rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Pusťte se do toho holýma rukama a dobře promíchejte.
– Formu na chleba si vyložte pečícím papírem a vlijte do ní těsto, které lehce uhlaďte, ať ho máte rovnoměrné.
– Teď už stačí jen vložit formu s těstem do rozehřáté trouby a nechat péct 45 minut, dokud nebude chleba hotov.
Musím přiznat, že mi tahle náhrada chleba jako takového vážně vyhovuje. Houby každý kousek dokonale dochutí, ale především ta vůně, která se rozline po vytažení z trouby je vážně neskutečná. Ono každý recept, který objevíme na našem oblíbeném zahraničním blogu Green Kitchen Stories je vážně inspirující. Už se těším, až si tenhle recept zopakujeme, protože jsme ho snědli snad během dvou dní.
Jak jste na tom vy s pečivem? Jíte nebo nejíte, a pokud ne, tak čím to nahrazujete? Já si pamatuji naše začátky, kdy jsme se snažili pečivo, právě kvůli lepku, úplně vyřadit a bylo to vážně těžké. Teď ale víme kde hledat, abychom si pochutnali i bezlepku 🙂