Batáty se u nás v kuchyni zabydlely už na trvalo a vždy musíme mít nějaké do zásoby, kdybychom na ně dostali chuť a nebo vařili něco, k čemu se prostě a jednoduše hodí. Nedávno jsme vytvořili článek s pomazánkou z pečených batátů a měla u vás vážně úspěch, který jsme vůbec nečekali (recept najdete zde). A přitom to vždycky začíná úplně stejně … danou surovinu musíte mít doma a pak už jen najít inspiraci co s ní provést. A jak sami určitě víte, inspirace čeká na každém rohu, jen stačí mít oči dokořán 🙂 Dnes tedy batátová polévka.
Ingredience
Porce: 4-6
Příprava: 60 minut
3 batáty
1 cibule
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
1 lžička kari koření
1-1,2 l zeleninového vývaru
šťáva z poloviny pomeranče
slunečnicový olej
sůl, pepř
K servírování:
koriandr
pistácie nebo jiné ořechy či semínka
Postup
- Troubu rozehřejte na 180°C. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, rozložte na plech, ochuťte solí, zakápněte olejem a promíchejte. Pečte 30-40 minut doměkka.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a pomalu opečte dosklovata. Přidejte nadrobno nasekaný česnek, zázvor, kari koření a ještě chvíli zvolna restujte.
- Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přidejte pomerančovou šťávu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte.
- Nalijte do misek a ozdobte nasekaným koriandrem a pistáciemi.
Pokud jde o polévky, myslím, že za chvíli se budeme moct pustit do další kuchařky zaměřené jen na polévky. Marika je takový malý závislák na polévkách, že bychom dali dohromady dostatek receptů během pár dní 🙂 Je opravdu krásné vidět směs různorodých polévek, které jsme už dělali, dá se říct, že co kousek to originál.
Jaká je ta vaše nejoblíbenější polévka?
Jirka a Marika