Batátová polévka - Kitchen story

Batátová polévka

Batáty se u nás v kuchyni zabydlely už na trvalo a vždy musíme mít nějaké do zásoby, kdybychom na ně dostali chuť a nebo vařili něco, k čemu se prostě a jednoduše hodí. Nedávno jsme vytvořili článek s pomazánkou z pečených batátů a měla u vás vážně úspěch, který jsme vůbec nečekali (recept najdete zde). A přitom to vždycky začíná úplně stejně … danou surovinu musíte mít doma a pak už jen najít inspiraci co s ní provést. A jak sami určitě víte, inspirace čeká na každém rohu, jen stačí mít oči dokořán 🙂 Dnes tedy batátová polévka.

Batátová polévka

Ingredience

 

Porce: 4-6

Příprava: 60 minut

 

3 batáty

1 cibule

2 stroužky česneku

2 cm zázvoru

1 lžička kari koření

1-1,2 l zeleninového vývaru

šťáva z poloviny pomeranče

slunečnicový olej

sůl, pepř

 

K servírování:

koriandr

pistácie nebo jiné ořechy či semínka

 

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 180°C. Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, rozložte na plech, ochuťte solí, zakápněte olejem a promíchejte. Pečte 30-40 minut doměkka.
  • Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a pomalu opečte dosklovata. Přidejte nadrobno nasekaný česnek, zázvor, kari koření a ještě chvíli zvolna restujte.
  • Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přidejte pomerančovou šťávu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte.
  • Nalijte do misek a ozdobte nasekaným koriandrem a pistáciemi.

 

Pokud jde o polévky, myslím, že za chvíli se budeme moct pustit do další kuchařky zaměřené jen na polévky. Marika je takový malý závislák na polévkách, že bychom dali dohromady dostatek receptů během pár dní 🙂 Je opravdu krásné vidět směs různorodých polévek, které jsme už dělali, dá se říct, že co kousek to originál. 

Jaká je ta vaše nejoblíbenější polévka?

Jirka a Marika