Asijský salát s houbami Shiitake - Kitchen story

Asijský salát s houbami Shiitake

Asijskou kuchyni jsme si oblíbili už dávno a tak není divu, že se u nás v kuchyni zabydlela na trvalo. Máme ji rádi právě pro její jednoduchost, rychlost a nenáročnost na přípravu a suroviny. Když tak večer po dlouhém dni nemáte náladu trávit v kuchyni spoustu času, určitě sáhněte po našem dnešním receptu.

 

Ingredience

 

Porce: 2

Příprava: 30 minut

 

100 g rýžových nudlí

200 g hub Shiitake

1 šalotka

1 stroužek česneku

3 cm čerstvého zázvoru

2 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce sójové omáčky

2 lžíce rybí omáčky

ledový salát

mrkev

salátová okurka

koriandr

máta

chilli paprička

arašídy

limetka

 

Arašídová omáčka:

50 ml sezamového oleje

50 ml rýžového octa

2 lžíce sójové omáčky

2 lžíce medu

1 – 2 lžíce arašídového másla

špetka chilli

šťáva z 1 limetky

Postup

 

 

 

 

  • Rýžové nudle uvařte ve vroucí vodě.
  • Šalotku, zázvor a česnek očistěte, nakrájejte na drobné kostičky. Vše orestujte na pánvi s rozehřátým olejem. Po chvíli přidejte na menší kousky nakrájené houby, ochuťte sójovou a rybí omáčkou. Restujte ještě asi 2 minuty a pak stáhněte z plamene.
  • Všechny potřebné ingredience na arašídovou omáčku vložte do mixéru a mixujte dokud se vše nepropojí.
  • Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Salátovou okurku nakrájejte na kolečka a ledový salát na menší kousky.
  • Do misky vložte rýžové nudle, opečené houby, zeleninu, bylinky a nasekané arašídy. Podávejte zalité arašídovou omáčkou.

Celý nákup jsme pořídili na kosik.cz

 

 

Asi jste si všimli, že v receptu není maso. Místo něj jsme sáhli po houbách shiitake, které jsme orestovali na pánvi se spoustou výrazných chutí. Skvěle se také hodí k jemné arašídové omáčce. Pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, určitě si tento salát oblíbíte.

 

Marika a Jirka