Asijskou kuchyni jsme si oblíbili už dávno a tak není divu, že se u nás v kuchyni zabydlela na trvalo. Máme ji rádi právě pro její jednoduchost, rychlost a nenáročnost na přípravu a suroviny. Když tak večer po dlouhém dni nemáte náladu trávit v kuchyni spoustu času, určitě sáhněte po našem dnešním receptu.

Ingredience
Porce: 2
Příprava: 30 minut
100 g rýžových nudlí
200 g hub Shiitake
1 šalotka
1 stroužek česneku
3 cm čerstvého zázvoru
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
ledový salát
mrkev
salátová okurka
koriandr
máta
chilli paprička
arašídy
limetka
Arašídová omáčka:
50 ml sezamového oleje
50 ml rýžového octa
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce medu
1 – 2 lžíce arašídového másla
špetka chilli
šťáva z 1 limetky
Postup
- Rýžové nudle uvařte ve vroucí vodě.
- Šalotku, zázvor a česnek očistěte, nakrájejte na drobné kostičky. Vše orestujte na pánvi s rozehřátým olejem. Po chvíli přidejte na menší kousky nakrájené houby, ochuťte sójovou a rybí omáčkou. Restujte ještě asi 2 minuty a pak stáhněte z plamene.
- Všechny potřebné ingredience na arašídovou omáčku vložte do mixéru a mixujte dokud se vše nepropojí.
- Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Salátovou okurku nakrájejte na kolečka a ledový salát na menší kousky.
- Do misky vložte rýžové nudle, opečené houby, zeleninu, bylinky a nasekané arašídy. Podávejte zalité arašídovou omáčkou.
Celý nákup jsme pořídili na kosik.cz

Asi jste si všimli, že v receptu není maso. Místo něj jsme sáhli po houbách shiitake, které jsme orestovali na pánvi se spoustou výrazných chutí. Skvěle se také hodí k jemné arašídové omáčce. Pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, určitě si tento salát oblíbíte.
Marika a Jirka