Když zrovna dostaneme chuť na asijskou kuchyni, většinou to dopadá tak, že si něco rychle objednáme. Ať už je to sushi, ramen nebo něco z vietnamské kuchyně, vždy se oblizujeme až za ušima. A pak si říkáme, že si to jednou musíme udělat doma taky sami. Většinou z toho samozřejmě sejde, ale tentokrát se to přeci jen povedlo a vrhli jsme se na to. Nakoupili jsme si pár základních surovin a jídlo bylo za chvíli na stole.

Ingredience
Příprava: 30 minut + 1 hodina odležení
Porce: 2
400 g vepřového bůčku
3 stroužky česneku
2 cm zázvoru
1 šalotka
1 citrónová tráva
1 hrst koriandrových stonků
2 lžíce sójové omáčky
1/2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce medu
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce rýžového octa
3 lžíce vody
1/3 lžíce drceného chilli
2 lžíce protlaku
2 jarní cibulky
K servírování:
uvařená rýže
ledový salát
kešu ořechy
koriandr
Postup
- Vepřový bůček dejte na hodinku nebo dvě do mrazáku. Jakmile ztuhne, bude se vám s ním pracovat lépe. Pokud ovšem máte hodně ostrý nůž, můžete to zkusit i bez tohoto kroku. Bůžek je potřeba nakrájet na velmi tenké plátky.
- Česnek se zázvorem zbavte slupky a nastrouhejte do mísy.
- Šalotku, citrónovou trávu a stonky korinadru nakrájejte na drobno a vložte do mísy.
- Všechny ostatní ingredience kromě jarní cibulky odměřte a přidejte do mísy. Dobře promíchejte a vepřové maso do omáčky dejte marinovat. Nechte minimálně hodinu odležet v lednici.
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje. Vepřový bůček na vysokém plameni opečte. Za stálého míchání i s se vší omáčkou vařte cca 8 minut.
- Jarní cibulku nakrájejte kompletně celou a po uvaření bůčku přidejte k masu a stáhněte z plamene. Dobře promíchejte.
- Bůček podávejte ideálně s rýží na plátku ledového salátu a zasypte nasekanými kešu ořechy a koriandrem.
Tip: Vepřový bůček rozdělte na dvě půlky a opékejte na pánvi samostatně do hněda. Stačí tomu cca 3 minuty a bůček je dostatečně opečený. Dostanete do jídla více chuti. Po opečení obou várek je vraťte na pánev i s omáčkou a vařte do měkka.
Bůček je sám o sobě dost tučný a proto variantu s ledovým salátem určitě vyzkoušejte. Díky němu jídlo dostane na čerstvosti a tučnost bůčku stáhne. Můžete tak jídlo podávat jako hlavní chod nebo jen jako předkrm, kdy jeden list ledového salátu může být na porci. Chuťovka, která rozvíří vaše pohárky. Co se chilli týče, každý si musí pálivost svého jídla odzkoušet sám podle sebe. U nás je to spíše méně pálivé 🙂
Co vy a asijská kuchyně?
Jirka a Marika