Už od první chvíle, kdy jsme asijské knedlíčky ochutnali, bylo jasné, že se je musíme pokusit udělat sami. Byla by přece velká škoda, kdybychom se něco takového nenaučili dělat. A tak jsme zkoušeli, zkoušeli a zkoušeli, dokud se nám to nepovedlo, přesně podle našich přestav. Udělat si náplň není nijak složité, jen jsou pak potřeba šikovné prsty, které knedlíčku dají požadovaný tvar.
Porce: 4 Čas přípravy: 40 minut
balení hotových placiček na knedlíčky
250g mletého vepřového masa
2cm čerstvého zázvoru
1 chilli paprička
1 jarní cibulka
2 stroužky česneku
hrst thajské bazalky
1 lžíce sójové omáčky
hnědý cukr
sůl, pepř
olej
Omáčka na namáčení:
5 lžic sójové omáčky
2 lžíce sezamového oleje
1/2 lžíce rýžového octa
1/4 čerstvé chilli papričky
menší stroužek česneku
lžička cukru
Normálně bychom se pustili do složitější varianty, a to udělat si své vlastní těsto na knedlíčky, ale tentokrát jsme si to trošku ulehčili. V našem oblíbeném vietnamském obchodě jsme si koupili už hotové těsto a všechny ostatní potřebné koření a ingredience. Je skvělé, že tady člověk najde naprosto vše potřebné a hlavně čerstvé bylinky. Ty jsou důležitou součástí jídla, kterému dodají tu správnou chuť.
Nejdříve si udělej náplň do knedlíčků. Na rozehřátou pánev si dej kapku oleje. Pokud máš sezamový nebo arašídový, tím lépe, ty jsou nejlepší, ale ani slunečnicovým vůbec nic nezkazíš. Orestuj si nakrájenou chilli papričku společně s bílou částí jarní cibulky, 2 menšími stroužky česneku a kousky zázvoru. Všechno na pánvi začne po chvíli krásně vonět. Přidej mleté maso, které nesmíš zapomenout osolit a opepřit. Tady se solí opatrně, protože budeme přidávat ještě sójovou omáčku, která je sama o sobě dost slaná.
Jakmile bude maso hotové, stáhni plamen a přidej dvě špetky cukru a sójovou omáčku. Směs tak dostane mírně nasládlou chuť, My čas od času ještě přidáváme kapku rýžového octa, ale není potřeba. Nakonec přidej nasekanou thajskou bazalku a zbytek jarní cibulky. Nezapomeň ochutnat, jestli není potřeba něčeho přidat.
Směs nech chvíli vychladnout, aby se ti s ní lépe pracovalo. Připravené hotové placičky si rozlož na pracovní plochu a můžeš je začít plnit. Většinou stačí čajová lžička na jeden knedlíček, když je směsi moc, špatně se to pak balí. My jsme použili placičky kulatého tvaru, lépe se nám s nimi pracovalo, než s těmi čtvercovými.
Okraje těsta si lehce navlhči kapkou vody, aby se dobře spojily. Jaký tvar knedlíčku zvolíš, to už necháme na tvé fantazii. My osobně jsme si vyzkoušeli snad tři nebo čtyři možnosti. Jakmile to dostaneš do ruky, jde to poměrně rychle. Těsto jsme přeložili v půli, a pak dva protilehlé kraje přetáhni k sobě. vznikne ti krásný tvar knedlíčku.
Je poměrně náročné popsat přesně postup balení knedlíčků, ale na youtube visí spousta videí s podrobným postupem. Věřím, že po pár shlédnutí ti to půjde pěkně od ruky.
Nakonec je potřeba knedlíčky uvařit na páře. My jsme použili bambusový napařovák, ale můžete použít klasický český na knedlíky a nebo taky jsme slyšeli, že se to dá udělat v obyčejném hrnci na rýži. Hlavně pozor, aby byly knedlíčky dělané v páře a nedotýkali se vody. Taky je lepší si pod knedlíčky dát pečící papír, jinak se lepí na dno napařováku a při vyndávání se začnou trhat.
A aby jste si knedlíčky nenamáčeli pouze v obyčejné sójové omáčce, poradíme jak si ji trošku vylepšit. Dej si sójovou omáčku, sezamový olej a rýžový ocet do misky, přidej cukr a dobře promíchej, dokud se všechen cukr nerozpustí. K dokonalosti pak stačí na drobno nasekaný kousek chilli a česneku. Vše závisí od chuti, takže ochutnávat, ochutnávat a ochutnávat. Někomu stačí pouze špička chilli, jiný by si je tam dal třeba dvě :)
Dobrou chuť...