Tuto bábovku jsem zkoušela několikrát než jsem se dopracovala k finálnímu receptu. Díky jablku a jogurtu je krásně vláčná, koření a rum jí dodá říz. Kvůli klukům jsem ji dělala z rostlinných alternativ mléka, ale pokud vás netrápí žádná intolerance, tak klidně použijte jogurt a mléko kravské.
Ingredience
100 g mletých mandlí
200 g hladké špaldové mouky
1 kypřící prášek bez fosfátů
1 lžíce perníkového koření
3 vejce
120 g třtinového cukru
160 g jogurtu ( my použili kokosový )
100 ml slunečnicového oleje
50 ml mléka ( my použili ovesné )
2 lžíce rumu
1 jablko
Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády
70 ml smetany ( my použili ovesnou )
mandle k dozdobení
Postup
- Troubu rozehřejte na 160 °C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
- V míse smíchejte mleté mandle, mouku, kypřící prášek a koření.
- Vejce rozklepněte a oddělte zvlášť bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte jogurt, olej, mléko, rum a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh.
- Jablko oloupejte a nastrouhejte na jemno a vmíchejte do směsi z žloutků. Tuto směs smíchejte se směsí ze suchých surovin a nakonec opatrně smíchejte sníh. Těsto vlijte do připravené formy a vložte do rozehřáté trouby. Pečte 45 minut.
- Ve vodní lázni zahřejte smetanu a přidejte na kousky nalámanou čokoládu a nechte ji zcela rozpustit. Polevu přelijte přes bábovku, zasypte nahrubo nasekanými mandlemi a nechte zatuhnout.
Nebojte se do těsta přidat rozinky pokud je máte rádi. Nebo můžete vynechat perníkové koření a nahradit ho vanilkovým extraktem. Věřím, že se brzy pustíte do pečení a bábovku si oblíbíte stejně jako my.
Marika