Lepkavá rýže s křupavou směsí - Kitchen story

Lepkavá rýže s křupavou směsí

Opravdu dlouho jsme přemýšleli jak dnešní recept nazvat. Pořád jsme si v hlavě převalovali několik různých názvů, jestli použít pikantní směs, posyp, křupavou zeleninu a všechny nám nezněly vůbec dobře. V receptu je použito celkem dost ingrediencí, které k sobě skvěle jdou, ale nebyli jsme schopni najít společného a přitom výmluvného jmenovatele. Nakonec je z toho teda křupavá směs. Jediné co vám můžeme s jistotou slíbit je, že jídlo je daleko, daleko lepší než jeho název 🙂 Bez zaváhání můžeme říct, že jídlo jsme si hned zamilovali!

 

Ingredience

 

Příprava: 20 minut

Porce: 2

 

300 g lepkavé rýže

400 ml vody

lžička soli

 

Na směs:

2 lžíce arašídového oleje

1 cibule

10 ks shiitake hub

5 cm zázvoru

1 limetkový list

1 chilli paprička

4 stroužky česneku

35 g koriandrových stonků

25 g kešu ořechů

1 lžíce sezamových semínek

větší špetka soli

větší špetka třtinového cukru

1 limetka

smažená cibulka k servírování

 

Postup

 

 

 

 

  • Lepkavou rýži někoklikrát dobře propláchněte, dokud nebude voda z ní úplně čirá. Dejte do hrnce, zalijte vodou a osolte. Přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, stáhněte plamen na minimum, přiklopte poklicí a nechte 15 minut vařit. Poté stáhněte z plamene a nechte 5 minut pod pokličkou.
  • Připravte si všechny ingredience tak, aby vše bylo nakrájené na tenké proužky ( julienne ), cca 3 cm dlouhé. Jen houby a česnek na plátky, kešu nasekejte.
  • Ve větší pánvi rozehřejte arašídový olej. Jako první 3 minuty osmahněte cibuli a houby shiitake. Poté přidejte nakrájený zázvor, limetkový list, chilli papričku na další 3 minuty. Dobře míchejte, aby bylo vše bylo krásně osmažené ze všech stran. Nakonec na 1-2 minuty přidejte česnek, stonky koriandru, nasekané kešu ořechy a sezamová semínka. Přidejte špetku soli, cukru a zakápněte šťávou z jedné poloviny limetky. Jakmile máte vše usmažené do křupava, stáhněte z plamene.
  • Hotovou rýži lehce načechrejte vidličkou a rozdělte do talířů. Křupavou směs dejte na rýži, posypejte smaženou cibulkou a podávejte s měsíčkem limetky.

 

 

Všechny ingredience ke smažení je dobré si připravit dopředu. Při jejich smažení je potřeba postupovat poměrně rychle, tak mějte vše již rozdělené do mističek, aby se vám nic nespálilo. Marika se mi při tomhle rozdělování do mističek a přípravě častokrát směje. Říká, že si pak připadám jako v nějaké kuchařské soutěži 🙂 Ale jde právě o to, že pak se při vaření můžete opravdu věnovat tomu co se děje na pánvi a nestresovat, že je potřeba něco honem nakrájet. Jsou recepty, které si jednoduše vyžadují lepší přípravu než jiné.

 

Námi použitý arašídový olej, dodá jídlu příjemnou oříškovou chuť a aroma. Určitě nebudete litovat mít doma alespoň malou lahvičku. Jídlu dodá přesně ten kousek navíc, který ho pozdvihne zase o něco výše. Ale to samozřejmě není jediné pozitivum arašídového oleje. Můžete místo něj použít klasický stolní, ale právě arašídový olej dobře odolává vysokým teplotám a nemusíte se tak bát jeho rychlého přepalování.

 

Jsou jídla u kterých vám nebude vůbec chybět kousek masa a tenhle recept se řadí právem k nim. Jídlo je samo o sobě dost výrazné jak chutí, tak vůní. Při jeho vaření jsme si toho udělali o trochu navíc, že si dáme třeba později na nějakou malou svačinku, ale nemohli jsme se toho dojíst. Takže to padlo hned na oběd, kdy jsme si oba dva chtěli samozřejmě přidat 😀 Určitě dnešní recept vyzkoušejte, nebudete litovat!

 

Dobrou chuť

Marika a Jirka