Saláty patří u nás mezi oblíbené jídlo, ať už si ho uděláme v týdnu po práci, kdy není moc času na velké vyvařování nebo jako přílohy. Máme moc rádi, když se u jednoho velkého stolu sejde velká spousta lidí. K tomu nějaký kousek masa jako hřebec večera a více menších příloh, salátů a drobností. Aby si každý u stolu mohl nandat podle chuti a hlavně mohl vyzkoušet od každého trochu. Dnešní brokolicový salát s fetou je zdárným příkladem toho, že se dá tenhle salát brát jako lehčí hlavní chod a nebo jako příloha.
Ingredience
Porce: 2
Čas přípravy: 30 minut
1 brokolice
50 g piniových semínek
50 g rozinek
100 g sýru feta
1 hrst čerstvé máty
olivový olej
Zálivka:
30 ml olivového oleje
1 lžíce vinného octa
1 lžička medu
sůl, pepř
Postup
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- Brokolici bez stonku nakrájejte na menší kousky a vložte ji na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte piniové oříšky a zakápněte olivovým olejem. Pečte 12-15 minut.
- Brokolici nehte lehce zchladnout a přidejte k ní rozinky, fetu nakrájenou na kostky a nahrubo nasekanou mátu.
- Dresink vytvoříte smícháním všech ingrediencí. Dresink přelijte přes salát, promíchejte a podávejte.
Tenhle brokolicový salát určitě zařadíme mezi naše stálice. Upečená brokolice je stále ještě lehce křupavá a přitom připečená, což mám hodně rád, hned je ta chuť trochu jiná. Navíc si ho můžu zabalit sebou na cesty a salát je skvělý i studený.
Co vy a brokolice? Jak ji máte nejraději?
Jirka a Marika