Brokolicový salát s fetou a piniovými oříšky - Kitchen story

Brokolicový salát s fetou a piniovými oříšky

Saláty patří u nás mezi oblíbené jídlo, ať už si ho uděláme v týdnu po práci, kdy není moc času na velké vyvařování nebo jako přílohy. Máme moc rádi, když se u jednoho velkého stolu sejde velká spousta lidí. K tomu nějaký kousek masa jako hřebec večera a více menších příloh, salátů a drobností. Aby si každý u stolu mohl nandat podle chuti a hlavně mohl vyzkoušet od každého trochu. Dnešní brokolicový salát s fetou je zdárným příkladem toho, že se dá tenhle salát brát jako lehčí hlavní chod a nebo jako příloha.

BROKOLICOVÝ SALÁT S FETOU A PINIOVÝMI OŘÍŠKY

Ingredience

 

Porce: 2

Čas přípravy: 30 minut

 

1 brokolice

50 g piniových semínek

50 g rozinek

100 g sýru feta

1 hrst čerstvé máty

olivový olej

 

Zálivka:

30 ml olivového oleje

1 lžíce vinného octa

1 lžička medu

sůl, pepř

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 200 °C.
  • Brokolici bez stonku nakrájejte na menší kousky a vložte ji na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte piniové oříšky a zakápněte olivovým olejem. Pečte 12-15 minut.
  • Brokolici nehte lehce zchladnout a přidejte k ní rozinky, fetu nakrájenou na kostky a nahrubo nasekanou mátu.
  • Dresink vytvoříte smícháním všech ingrediencí. Dresink přelijte přes salát, promíchejte a podávejte.

BROKOLICOVÝ SALÁT S FETOU A PINIOVÝMI OŘÍŠKY

Tenhle brokolicový salát určitě zařadíme mezi naše stálice. Upečená brokolice je stále ještě lehce křupavá a přitom připečená, což mám hodně rád, hned je ta chuť trochu jiná. Navíc si ho můžu zabalit sebou na cesty a salát je skvělý i studený.

 

Co vy a brokolice? Jak ji máte nejraději?

Jirka a Marika