Když se řekne upéct kuře, každému se hned v hlavě vybaví ten jeho osvědčený recept, který se uchytil v jeho domácnosti a ten se točí pořád dokola. I u nás tomu nebylo jinak, ale díky blogu a zkoušení stále nových jídel se u nás těch receptů uchytilo několik. Přeci jen není nad to udělat jednou za čas změnu a pustit se do něčeho nového. Dnes je to recept na pečené kuře se zeleninou z jednoho pekáče.
– Pokud máte parní troubu zapněte režim “Horká pára” / ” Nízká vlhkost” 180°C nebo zapněte režim horkovzduch 180°C
– Máslo o pokojové teplotě smíchejte s nasekanými bylinkami bez dřevnatých stonků, přidejte citronovou šťávu, jeden prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte a asi jednou lžičkou ochuceného másla vymažte pekáč.
– Kuře osolte a důkladně potřete zbytkem bylinkového másla.
– Mrkev, šalotky, cibuli a řepu zbavte slupky a překrojte na menší kousky.
– Brambory omyjte a i se slupkou překrojte. Všechnu zeleninu vložte do pekáčku a osolte.
– Do pekáče ke kuřeti a zelenině vlijte bílé víno a pečte 70 minut. V 50 minutě pečení vložte do pekáče na půl překrojené jarní cibulky.
Máslo, které si připravíte a dochutíte potřebnými ingrediencemi, dodá kuřeti nejen na chuti, ale taky díky němu zůstane krásně šťavnaté a bude dozlatova upečené. My se do téhle přípravy pečení pouštíme rádi a často. Tím, že se vše peče v jednom jediném pekáči, všechny chutě se krásně propojí a navzájem dochutí. Navíc si do pekáče můžete dát v podstatě cokoliv, co máte doma po ruce a co vám zrovna aktuální sezóna nabízí.
U nás to vypadá tak, že doprostřed stolu vždycky přijde celý pekáč a až tam se vše naporcuje na jednotlivé kousky a porce, aby si každý mohl vybrat tu jeho oblíbenou část. Někdo má raději více připečené kousky, jiný zase sáhne raději po šťavnatém stehnu. Tak jako tak, pokaždé to vypadá stejně a celé kuře je rozebrané během pár minut a zbydou už jen kostičky 🙂