Když nad tím tak přemýšlím, jedno z nejpoužívanějších slov u nás v kuchyni je slovo polévka a je skloňované snad ve všech možných i nemožných pádech a významech 🙂 Je to prostě nejčastější jídlo Mariky. A pokud se jedná o polévku z bílých fazolí … ta patří asi mezi jednu z nejoblíbenějších vůbec. A tak se není čemu divit, že se stále snaží nacházet cesty a chutě, které by ve spojení s fazolemi chutnaly a přitom byly jiné. A je to tady, polévka z bílých fazolí a fenyklu.
Ingredience
Porce: 4
Čas přípravy: 20 minut
1 lžička fenyklových semínek
1 cibule
2 stroužky česneku
1 fenykl
1 plechovka bílých fazolí
800-1000 ml zeleninového vývaru
1 lžíce vinného octa
80 ml 30% smetany
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Postup
- Hrnec s olejem rozehřejte na středním plameni. Přidejte fenyklová semínka a restujte asi minut, dokud se hezky nerozvoní.
- Cibuli a česnek zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky. Stejně tak nakrájejte i fenykl. Nejdříve do hrnce přidejte cibuli a po chvíli přidejte i nakrájený fenykl a česnek. Restujte tak dlouho dokud zelenina nezačne zlátnout.
- Fazole z plechovky opláchněte pod studenou vodou a přidejte do hrnce. Zalijte 800 ml vývaru, osolte, opepřete a nechte vařit asi 10 minut.
- Polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru, pokud se vám zdá polévka příliš hustá přidejte zbylý vývar. Ochuťte vinným octem a pro zjemnění použijte smetanu.
Nejenže vypadá vážně skvěle a je rychlá, ale co je hlavní, především výborně chutná. Tady z toho plyne jedno neutuchající pravidlo a to, mít vždy po ruce bílé fazole v zásobě 🙂 Ať se děje co se děje, polévka z bílých fazolí a fenyklu skvěle zahřeje a nasytí. U nás na blogu máme hned dva další recepty na polévky z fazolí, tak určitě mrkněte. Recept najdete zde.
Jirka a Marika