Už dlouho jsme se na ni chystali, ale tak nějak to plynulo kolem nás a bezlepková pizza se na našem seznamu receptů neustále propadala dolů a my dávali přednost trochu jiným receptům. Ale konečně se dostalo i na ni. Nedávno jsem dostal neodbytnou chuť na pizzu a v tom jsem si vzpomněl na tenhle kousek. Základ těsta tvoří květák místo mouky a vy si na ni tak můžete bezstarostně pochutnat, bez obavy z lepku.



– Troubu rozehřejte na 200°C, horkovzduch.
– Květák vložte do stolního mixéru a rozmixujte na drobno. Přesypejte do větší mísy a přidejte vejce, nastrouhaný parmazán, rýžovou mouku, sůl, pepř a špetku cukru. Vše dobře zapracujte a vytvořte těsto.
– Plech vyložte pečícím papírem a rozprostřete na ni těsto o výšce cca 3 – 5 mm. Vložte do předehráté trouby a pečte alespoň 25 minut. Těsto by se během pečení mělo zbavit přebytečné vody a měla by se na něm vytvořit křupavá krusta.
– Ingerience na rajčatový základ smíchejte dohromady a dobře dochuťte. Poté naneste na předpečené těsto pizzy.
– Dokončení se meze nekladou, my jsme použili prosciutto, rajče na plátky, olivy a to vše lehce zasypané parmezánem. Takto vložte do trouby ještě na 10 minut.
– Po upečení nakrájejte na jednotlivé díly a podávejte.
Základem těsta je nasekaný květák na drobno, který rovnou dáváme do základu. U několika receptů jsme viděli, že ještě nasekaný květák vloží nejdříve vysušit do trouby, aby ho zbavili co nejvíce vody a konzistencí tak mnohem více připomínal mouku/strouhanku. Nám se podařilo těsto udělat tak akorát, že nebylo úplně vysušené a přitom bylo křupavé. Pokud byste tak měli těsto příliš vlhké i poupečení, nechte ho v torubě ještě pár minut.
My máme rádi jednoduché kombinace, co se pizzy týče, takže to nijak nepřeháníme. Marika si ještě ráda dá mozzarellu, ale protože ji špatně snáším, právě kvůli laktóze, pro tentokrát jsme ji vynechali.
Jaká je ta vaše nejvíce oblíbená kombinace?