Domácí zmrzlina - Kitchen story

Domácí zmrzlina

Nedávno jsme s radostí vyrazili do Jižních Čech k naší kamarádce Lucce, která nás spolu s dalšími přáteli pozvala k sobě. Tyhle společné chvíle strávené s fajn lidmi kolem sebe si vážně užíváme a klidně bychom tak mohli trávit všechen náš volný čas. Rozprostřít si deku pod stromem, ugrilovat si něco dobrého a jen tak čerpat pozitivní energii. A protože je léto, řekli jsme si, že by bylo fajn udělat si domácí zmrzlinu.

To bychom to však nebyli my, abychom se nepokusili udělali ji trochu jinak. Tím, že je v létě spoustu skvělého a zralého ovoce k dispozici, rozhodli jsme se, že si ho prostě a jednoduše natrháme sami. Na jednu zmrzlinu jsme použili meruňky a na tu druhou lesní borůvky. Nemusíte se bát, že bychom se pouštěli do zmrzliny s nějakým speciálním strojem, který by ji udělal za nás. Jediné co potřebujete je dobrý mixér. Tím, že jsme použili opravdu jen pár základních surovin, tak ani já s omezením laktózy jsem se nemusel bát, si ji dát. A pro tentokrát máme pro vás mimo fotek také krásné video z celého našeho počínání 🙂

 
Borůvková zmrzlina
 
Porce: 4 
Příprava: 15 minut
 
11
300 g mražených lesních borůvek
150 g chlazené kokosové smetany ( tuhá část chlazeného kokos.mléka )
4 lžíce javorového sirupu
1/2 lžičky sušených levandulových kvítků
 
K ozdobení:
lesní borůvky
květy levandule
 DSC_2809
2

– Borůvky používejte opravdu ty české, lesní, díky kterým budete mít krásnou chuť i barvu zmrzliny. Z těch kanadských to nebude úplně ono. Pokud je nemáte zmražené, určitě tak udělejte. Jen je nezapomeňte zbavit nečistot než je dáte do mrazáku. 

– Zmražené borůvky přendejte spolu s ostatními surovinami do mixéru a dobře rozmixujte. Měli byste dostat hladkou směs na zmrzlinu, kterou můžete okamžitě podávat. 

– K ozdobení použijte čerstvé borůvky a kvítky levandule. S tou opatrně, protože je dost výrazná. 

 
DSC_2766
Meruňková zmrzlina
 
Porce: 4 
Příprava: 15 minut
 
11
300 g mražených meruněk bez pecky
150 g chlazené kokosové smetany ( tuhá část chlazeného kokos.mléka )
4 lžíce javorového sirupu
30 g pistácií
 
K ozdobení:
pistácie
květy měsíčku lékařského 
 
2

– Meruňky jsme natrhali na zahradě, očistili a zbavili pecky. Poté jsme je dali zamrazit.  

– Zmražené meruňky přendejte spolu s kokosovou smetanou a javorovým sirupem do mixéru a dobře rozmixujte. Máme rádi, když jsou ve zmrzlině cítit kousky ovoce, tak směs nemixujeme úplně dohladka. Pokud chcete docílit sametové konzistence mixujte o něco déle.

– Pistácie nasekejte na menší kousky a větší část z nich přimíchejte ke vzniklé zmrzlině a hned podávejte. 

– K ozdobení použijte zbytek nasekaných pistácií a kvítky měsíčku lékařského.

Foto a video: Lucie Fenclová

Foto a video: Lucie Fenclová

Tím, že používáme rovnou zamrazené ovoce, je vzniklá konzistence zmrzliny tak akorát, hned ke konzumaci. Pokud se vám ale zdá, že by se jí hodila ještě nějaká ta chvíle v mrazáku, klidně tak udělejte. Přendejte zmrzliny do uzavíratelné nádoby a na hodinku, ji dejte ještě zamrazit. 

Výhodou tohoto postupu výroby zmrzliny je, že se v podstatě nemusíte o nic starat. Klasický postup při výrobě zmrzliny je poměrně zdlouhavý, musíte ji v mrazáku neustále kontrolovat a zapracovávat, aby nevznikaly krystalky zmrzlé vody. Tady máme vše zmrzlé a vychlazené a máte ji tak hotovou během pár minut. V tom horku se přeci nikomu nechce moc dlouho čekat na ten svůj vysněný kopeček zmrzliny 🙂 

A pokud kolem sebe máte stejně skvělé přátelé jako my, užijte si každičký okamžik s tou osvěžující zmrzlinou právě s nimi. Protože to jsou přesně chvíle, na které se nezapomíná.

jmena-marika-jirka1