Jarní špenátová polévka - Kitchen story

Jarní špenátová polévka

Určitě jste zaznamenali, že minulý týden proběhla večeře s námi, kterou jsme připravovali pro téměř 30 lidí, kteří se na akci přihlásili. Vytvořili jsme jarní menu, které nás vystihne a tak jsme vše uvařili bez použití lepku. A protože bychom si nedokázali představit takovou večeři bez polévky, které Marika zbožňuje, udělali jsme skvělou jarní špenátovou polévku. Tady máte recept.

DSC_3759
11
Porce:2
Příprava: 20 minut
 
1 šalotka
2 stroužky česneku
200g špenátu
1l zeleninového vývaru
1 vařená brambora
2-3 snítky tymiánu
citronová šťáva
sůl, pepř
olivový olej
 
K servírování:
mix oříšků
smetana 
klíčky
 DSC_3768
2

– Rozehřejte větší hrnec a zahřejte na něm lžíci olivového oleje.

– Šalotku s česnekem zbavte slupky a nakrájejte na drobno. Vhoďte do hrnce a orestujte do sklovata.

– Špenát dobře omyjte a přidejte do hrnce spolu s tymiánem zbaveného tvrdého stonku. Nechte lehce zavadnout, přilijte zeleninový vývar a bramboru, nechte projít varem 2-3 minuty. Stáhněte z plamene a za pomoci stolního nebo tyčového mixéru rozmixujte. Špenát vařte opravdu krátce, aby si zachoval krásně zelenou barvu.

– Polévku přelijte zpět do hrnce a zahřejte na plotně. Dochuťte solí,pepřem a citrónovou šťávou.

– K dozdobení polévky použijte mix oříšků, které nasekejte na drobno. Polévku zalijte lehce smetanou a ozdobte čerstvými klíčky.

Dnešní polévka je opravdu rychlá a vážně výborná. Tím, že čerstvý špenát opravdu necháte jen na chvíli zavadnout a téměř okamžitě jdete mixovat, polévka je plná chuti po špenátu. Kdybyste nechali špenát déle vařit, určitě by vám začala polévka šednout a ztratila by svou barvu. Brambora je skvělou náhradou klasického zahuštění polévky moukou a vy si tak sami můžete korigovat samotnou hustotu polévky. 

Co vy a jarní polévky?

jmena-marika-jirka1