O víkendu jsme dostali čerstvou zásobu rebarbory a přemýšleli, co bychom si z ní udělali. Marika listovala kuchařkou a projížděla naše starší recepty, až narazila na dnešní recept na mřížkový koláč s rebarborou a jahodami. Už jsme si ho dlouho nedělali a tak se to úplně vybízelo. Sladké se u nás doma nedělá nijak často a o to více si užíváme, když se do něčeho pustíme. Recept na tenhle mřížkový koláč s kombinací rebarbory a jahod je neodolatelný. Tenhle koláč rozhodně řadíme mezi naše nejoblíbenější. Už jen proto, že recept můžete neustále obměňovat podle toho co máte zrovna k dispozici.
Ingredience
Porce: forma průměr 28 cm
Příprava: 30 minut
Chladnutí těsta: 1 hodiny
Pečení: 40 – 45 minut
Těsto
280 g hladké špaldové mouky
250 g studeného másla
30 g třtinového cukru
1 vejce
2 – 4 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň
300 g rebarbory
300 g jahod
140 g třtinového cukru
2 lžíce hladké špaldové moky
šťáva z 1/2 citrónu
Postup
- V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a pomocí rukou vytvořte drobenku. Přidejte vejce a studenou vodu a vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu do lednice.
- V další míse smíchejte suroviny na náplň. Cukr, 2 lžíce špaldové mouky a citrónovou šťávu. Přidejte nakrájenou rebarboru a jahody. Promíchejte, tak aby se rebarbora i jahody obalily.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na koláč vyložte pečícím papírem a okraje vymažte máslem.
- Ze zchladlého těsta odřízněte 1/3 na finální mřížku a zbytek vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku zhruba 4 mm. V průměru by mělo být lehce větší než forma na koláč.
- Opatrně, za pomoci válečku, přesuňte těsto do formy a prsty zlehka vmačkejte a vytvarujte okraje. Přesahující část těsta přes okraje odřízněte. Na takto připravené těsto poklaďte náplň.
- Ze zbylého těsta vyválejte plát vysoký 3 mm, ze kterého pomocí nože utvořte dlouhé proužky široké asi 1 cm potřebné pro tvorbu mřížky. Ty pak následně přes sebe klaďte a provlékejte tak, abyste vytvořili mřížku.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 40 – 45 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Kombinace rebarbory a jahod je podle mě jedna z nejlepších spojení v kuchyni. Už naše babičky věděly, že tohle prostě funguje. A vy sami si můžete recept ladit podle sebe. Na podzim to můžou být třeba jablka a hrušky, a v létě si můžete vybírat z nepřeberného množství čerstvého ovoce. Těsto je krásně křehké a naše kombinace rebarbory s jahodami vytvoří sladko-kyselou náplň a vy si ho rozhodně zamilujete. U nás si mřížkový koláč vysloužil své místo na výslunní.
Co vy a koláče? Jaký je váš oblíbený, zaručený recept?
Jirka a Marika