Každá naše neděle, která se blíží ke svému konci, je téměř stejná. Sedneme si spolu a přemýšlíme, co dalšího budeme vařit, abych si to mohl vzít v pracovním týdnu s sebou na cesty. Upřímně musím říct, že když si neudělám jídlo sebou a musím se někde zastavit, není to vždycky úplně ono. Na cestách dávám přednost lehčímu jídlu, po kterém nemám sto chutí si jít si dát šlofíka. A tak jsme tentokrát přišli s hummusem s červenou řepou.
Porce: 6 – 8 Příprava: 30 minut Vaření: 1 – 1,5 hodiny 250 g sušené cizrny 1 větší vařená červená řepa 50 ml vody z uvařené cizrny 200 ml olivového oleje 3 lžičky tahini šťáva z 1 citrónu 1 šalotka 2 stroužky česneku ½ chilli papričky 2 lžičky mletého římského kmínu sůl, pepř K servírování: čerstvý kopr ½ hrsti mandlí olivový olej– Cizrnu naložte do vlažné vody na 6 až 8 hodin nebo přes noc, aby zvětšila svůj objem. Vodu z cizrny slijte a pro samotné vaření použijte novou. Vařte 1 – 1,5 hodiny do změknutí a nechte vychladnout.
– Cizrnu vložte do stolního mixéru spolu se solí, olivovým olejem, červenou řepou nakrájenou na menší kousky a 50ml vody z cizrny mixujte alespoň 10 minut.
– Přidejte tahini, šťávu z jednoho citrónu a dále mixujte.
– Šalotku spolu česnekem zbavte slupky a vše přidejte do mixéru. Hummus dochuťte římským kmínem, chilli papričkou a pepřem. Vše spolu mixujte dalších 5-10 minut, dokud nebude hummus hladký.
– Hotový hummus podávejte s čerstvě nakrájeným koprem a nasekanými mandlemi.
Nejen, že si můžete vzít hummus s sebou na pracovní cesty nebo i třeba na výlety, ale hlavně ho využijete i jako skvělé pohoštění pro návštěvy. Trocha čerstvé zeleniny, kterou nakrájíte na menší kousky a máte něco na zub během pár minut hotové. Ještě jsme nepotkali nikoho, komu by domácí hummus neudělal radost 🙂