Když už se člověk jednou pustí do zvěřiny a ochutná ji, věřím, že se do ní zamiluje. Ta plná chuť masa je neodolatelná 🙂 Připravit zvěřinu může člověk klasickým způsobem, kam se tímto receptem blížíme i dnes a nebo trošku popustit uzdu fantazii a udělat si třeba srnčí podle našeho nedávného receptu (najdete zde). Ať tak nebo tak, zvěřina je kousek masa, na kterém si vždy rádi pochutnáme.
Porce: 2 Příprava: 25 minut Pečení: cca 2 hodiny 400g srnčí kýty 50g špeku 1 cibule 180g mrkve 100g petržele 80g celeru 50g slaniny 2 stroužky česneku lžíce protlaku 200ml červeného vína 400ml hovězího vývaru 1 bobkový list 4ks nového koření 6ks celého jalovce 10 kuliček barevného pepře 40g másla 1 snítek rozmarýnu 1 snítek tymiánu sůl, pepř třtinový cukr stolní olej K servírování: 400g brambor 2 snítky rozamrýnu sůl, pepř stolní olej– Srnčí kýtu očistěte od přebytečných blan. Špek nakrájejte na dlouhé kousky cca 1x1cm tlusté a dlouhé přibližně 3cm. Tenkým dlouhým nožem kýtu nakrojte a maso prošpikujte. Maso dobře osolte a opepřete..
– Ve větším kastrolu rozpusťte máslo s kapkou stolního oleje a maso zprudka orestujte ze všech stran. Poté vytáhněte a odložte bokem.
– Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na hrubo. Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na kolečka a spolu s cibulí orestujte do tmavě hnědé barvy ve stejném kastrolu, jako jste restovali maso.
– Slaninu s česnekem nakrájejte na menší kousky a přihoďte ke kořenové zelenině na posledních pár minut.
– Přidejte rajčatový protlak a restujte pár minut, poté vše zalijte červeným vínem. Přiveďte k varu a nechte odpařit všechen alkohol, poté přilijte hovězí vývar. Do kastrolu vložte zpět maso a všechno zbylé koření. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a nechte táhnout zhruba 2 hodiny, dokud maso nezměkne. V průběhu dušení zkontrolujte.
– Troubu rozehřejte na 180°C.
– Brambory vložte na plech, zakápněte stolním olejem, osolte, opepřete, přidejte snítky rozmarýnu a po hodině dušení masa vložte brambory do trouby. Pečte do zlatova.
– Jakmile je maso hotové, vyndejte ho ven a nechte chvíli odpočinout. Omáčku s dušenou zeleninou je třeba dochutit solí, pepřem, popřípadě špetkou třtinového cukru.
– Maso nakrájejte na plátky zhruba 1cm tlusté a naservírujte na talíř společně s dušenou kořenovou zeleninou a pečenými brambory.
Když se pustíte do přípravy zvěřiny, je vždy lepší vybírat si k tomu kořenovou zeleninu a divoké koření, které svou zemitou a výraznou chutí maso krásně doprovodí. Jak jsem na nějakém kurzu vaření slyšel, je lepší si k masu vybírat potraviny, se kterými se v reálu mohlo v přírodě potkat. Pak máte jistotu, že nešlápnete vedle a jídlo bude krásně sladěné.
A co vy a zvěřina? Raději se šípkovou a nebo se zelím? 🙂