Bramborová krémová polévka - Kitchen story

Bramborová krémová polévka

Když se člověk podívá z okna ven, je to tam dost pochmurné, že se člověku ani moc nechce ven. Naštěstí si ten den můžeme vylepšit dobrým jídlem, kterým se zároveň dá dobře zahřát. Na to jsou polévky jako dělané! A když už máme něco teplého v žaludku, rádi vyrazíme na nějakou tu procházku ven, protože ty podzimní barvy, které jsou všude kolem … to je prostě nádhera. Hned je ten podzim o dost hezčí 🙂

Bramborová krémová polévka
11
Porce: 4         Příprava: 30 – 40 minut
lžíce másla
1 střední cibule
500g brambor
menší hrst sušených hub
2 bobkové listy
1l zeleninového vývaru
100ml smetany
sůl, pepř
 
K servírování
lžíce másla
2 hrsti čerstvých hub
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl, pepř
 
2

– Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Na másle je pak orestujte spolu s na drobno nakrájenou cibulí.

– Přidejte k bramborům sušené houby, 2 bobkové listy a vše zalijte zeleninovým vývarem. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte dokud nebudou brambory měkké.

– Po změknutí brambor přidejte smetanu ke zjemnění polévky a vše dokonale rozmixujte na krém. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

– Čerstvé houby očistěte, nakrájejte na menší kousky a orestujte na másle. Přidejte čerstvý tymián zbavený tvrdého stonku. Osolte, opepřete a použijte při servírování k ozdobení polévky.

TISKNOUT RECEPT

Máme oba dva moc rádi klasické bramboračky našich maminek a babiček, ale čas od času je příjemné mít nějakou dobrou změnu. Tady máte všechno v jednom. Chuť i vůně polévky je krásná po houbách a naše nálada roste při každém soustu. Jestli to takhle půjde dál, za chvíli nám z letošních sběrů hub nic moc nezbude. 

Co vy a bramboračka? Máte radši klasiku nebo vás láká i tahle varianta?

jmena-marika1