To že palačinky jsou naší závislostí není žádným tajemstvím Je to přeci jen taková rychlovka, kterou si i z mála základních ingrediencí můžete během chvilky udělat. Ale to bychom nebyli my, abychom nezkoušeli další a další možnosti jak si je udělat. Někde jsem zahlédl, že palačinky se dělají ve Francii i naslano. Dlouhou dobu jsem to tak trochu ignoroval, přeci jen jsem to nikde zatím nevyzkoušel a tak mě to nijak zvlášť nelákalo. Ale jednou ráno jsem si řekl, že Mariku překvapím a do postele ji udělám snídani právě se slanou palačinkou. A řeknu vám, málem jsme se o ně poprali



– V misce smíchejte ingredience na slané těsto palačinek. Mouku, vejce, mléko, vodu, olivový olej, sůl a pepř dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.
– Pánev rozehřejte a zakápněte lehce olivovým olejem, na kterém vytvořte palačinky. Těsto na pánev nalijte pomocí naběračky a krouživým pohybem druhé ruky rozprostřete těsto po celém dnu pánve. Jakmile zezlátne, obraťte a opečte i z druhé strany.
– Na zvláštní pánvi připravte špenátovou náplň. Na másle orestujte na drobno nakrájenou šalotku s česnekem. Přihoďte dobře omytý čerstvý špenát a nechte zavadnout. Osolte, opepřete a dejte bokem.
– Na stejné pánvi můžete opět na másle udělat volská oka. Vejce rozklepněte do pánve, lehce osolte a opepřete. Počkejte, dokud se bílky neudělají a žloutky přitom zůstanou tekuté.
– Hotové pohankové palačinky naplňte špenátovou náplní, navrch dejte kozí sýr a trochu čerstvého tymiánu. Okraje palačinky zahněte tak, že vytvoříte čtverec. Nahoru nakonec přijde volské oko.
Pohanková mouka voní krásně po oříšcích a dodává palačince druhý rozměr. O skvělé náplni ani nemluvě, samozřejmě že bez ní by to taky nebylo ono
Teď však máme jasno, jakmile máme doma trochu toho čerstvého špenátu, plán na večer je prostě jasný. Jakmile pojedeme zase někam ven za hranice a budou je někde dělat třeba na snídani nebo brunch, musíme je rozhodně vyzkoušet. Ať máme taky porovnání s tím co dělají ve světě, ne?
Už jste někdy zkoušeli palačinku naslano? Musím se v nich trochu vzdělat, nastudovat a vyzkoušet různé možnosti plnění, přeci jen by bylo škoda opakovat neustále dokola jeden a ten stejný druh, protože to by nám mohlo brzy zevšednět. Tak pokud máte nějaký tip, šup sem s ním