Spousta lidí má při grilování zažité stereotypy, které se jim jednou osvědčily a tak je neustále opakují a málokdy přijdou s něčím novým. Mě se na grilování líbí právě to, že můžete strávníky vždycky překvapit novým. Ať už jsou to netradiční dipy, saláty nebo třeba kombinace chutí, možností je nepřeberné množství. Zkuste si tak jednou za čas při grilování vybrat jedno nové jídlo, které jste nikdy nedělali, ale líbí se vám. Pro kolonial.cz jsme vytvořili recept na grilovaného tuňáka s lehkým salátem. Byla to super večeře, založená na dobrých surovinách.



– Steak z tuňáka osolte, opepřete a lehce zakápněte olivovým olejem. Ten dejte na hodně rozpálený gril a po 2 minutách otočte na druhou stranu. Tuňák se dělá opravdu krátce, aby byl prostředek růžový.
– Mezitím vytvořte salát. Zralé avokádo zbavte pecky, slupky a nakrájejte každou polovinu na 6 větších kusů. Cherry rajčátka omyjte, část přepulte a část nechte klidně v celku. Červenou cibuli nakrájejte na jemné plátky, které prosolte. Cibule se tak zjemní a ztratí na ostrosti. Avokádo spolu s rajčaty, cibulí a bazalkou dejte do mísy.
– Salát zalijte zálivkou tvořenou pouze z citrónové šťávy, olivového oleje a dochucené solí a pepřem. Dobře promíchejte, aby se zálivka dostala ke každému kousku.
– Hotový steak z tuňáka nakrájejte na plátky silné cca 5 mm.
– Salát rozdělte na talíře a na něj dejte nakrájené plátky grilovaného tuňáka. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.
Na salát jsme si zvykli používat nejrůznější domácí zálivky, ale pokud máte zralá rajčata a avokádo, které jsou plné chuti, není potřeba to nijak překombinovávat. Dobrý olivový olej a citrónová šťáva jsou naprosto dostatečné, vše ostatní by to jen zbytečně chuťově přebíjelo. A ten kdo nemá rád ryby může namítat, že krkovice nebo pořádný steak ničím nenahradíte. Ale takový steak z tuňáka rybu jako takovou moc nepřipomíná, jeho maso je krásně pevné a my si ho rádi jednou za čas dopřejeme.
Řekněte sami, kdo by si v létě při grilování takový krásný kousek nedal? 🙂