Už jste si určitě všimli, že čas od času se pustíme do nějakého toho cateringu. Ať už jsou to všelijaké akce pro firmy a nebo třeba svatby, vždy se snažíme vydat ze sebe naše maximum. A protože víme, že i vy občas bojujete s tím, co podávat jako předkrm nebo takovou chuťovku, která vás nabudí na příjemný večer, podělíme se s vámi o dva skvělé a rychlé tipy a k tomu jeden super drink 🙂
Prosciutto rolky s kozím sýrem
Porce: 4 Čas přípravy: 10 minut 8 plátků prosciutta 50 g žervé 150 g čerstvého kozího sýra lžička citrónové šťávy sůl, pepř čerstvý tymián mix salátů hrst vlašských ořechů olivový olej– V misce smíchejte žervé s kozím sýrem, které dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Přidejte pár lístků čerstvého tymiánu a dobře promíchejte.
– Pláty prosciutta rozložte . Vždy naplňte 2 – 3 lžičkami náplně na kratší stranu, zhruba 1 cm od okraje a následně zamotáním vytvořte rolky.
– U posledního kroku je potřeba, abyste tymiánem rolku obvázali v polovině rolky dokola. Na to musíte použít mladé snítky tymiánu, protože s těmi dřevnatými by se vám to nepovedlo.
– Salát smíchejte s nasekanými vlašskými ořechy a dochuťte olivovým olejem a špetkou soli.
Co se druhého předkrmu týče, chvíli jsme váhali jestli ho sem dávat. Ale pak jsme si sami řekli, že proč vlastně ne? Rolky s čerstvým sýrem jsou krásně nadýchané, lehké a na jaro se přímo hodí. Ale z mužského pohledu maso je prostě maso, s tím se mnou bude určitě většina chlapů souhlasit. Proto jsme se rozhodli právě pro kachní rillettes, na něhož najdete recept zde. A k němu si zkuste udělat skvělou domácí marmeládu z pomeranče a kapky Aperolu( větší kapky Aperolu 🙂 ). Nejde o nic složitého, ale určitě se vytáhnete, protože to k sobě skvěle ladí.
Kachní rillettes s domácí pomerančovou marmeládou s Aperolem Množství: 550 ml ( dvě malé zavařovací skleničky ) Čas přípravy: 15 minut 3 pomeranče 100 – 150 ml Aperolu 250 g želírovacího cukru 2:1 kůra z 1 citrónu kůra z 1 limetky– Pomeranče rozpulte a vymačkejte z nich všechnu šťávu ( 400 ml ). Přelijte do kastrůlku. My jsme použili i dužinu z pomeranče, máme rádi strukturu v marmeládách. Ale pokud ji tam nechcete dávat, nemusíte.
– K pomerančové šťávě nalijte Aperol. Množství odhadněte podle sebe a vlastní chuti. Dejte na sporák a přiveďte k varu.
– Přisypte 250 g želírovacího cukru 2:1. Záleží samozřejmě jaký želírovací cukru koupíte, proto raději dejte na pokyny výrobce. Vařte 8 minut, dokud nezačne směs želírovat.
– Stáhněte z plamene a nalijte do dobře vymytých zavařovacích skleniček. Zavřete víčkem a nechte vychladnout.
Citrusový punč s Aperolem
Množství: 1 litr Čas přípravy: 10 minut 100 ml Aperolu 250 ml Ginu 125 ml grapefruitové šťávy 50 ml pomerančové šťávy 20 ml citrónové šťávy 5 ml Campari 20 ml rozmarýnového sirupu ( bezového ) 200 ml Prosecca 250 ml perlivé vody 3 snítky čerstvého rozmarýnu 1 citrón 1 pomeranč led– Ideálním nádobím pro servírování punče je nějaká větší kulatá sklenice, mísa nebo džbán.
– Do vybrané sklenice nebo mísy nakrájejte na plátky citrón a pomeranč.
– Smíchejte dohromady všechny ingredience a dobře promíchejte. Možná se to nezdá, ale perlivá voda je důležitou součástí, punč odlehčí a díky bublinkám mu dodá perlivost. Dobře promíchejte a ochutnejte, jestli vám chuťově vyhovuje.
– Hlavní je především led, velká spousta ledu, nebojte se toho. Pokud do punče dáte ledu málo, rychle se rozpustí a drink zbytečně naředí.
My jsme si tyhle jídla vážně oblíbili ať už na cateringy nebo u nás doma. Kachní rillettes je lepší připravit si dopředu, protože zabere trošku času, tak ať můžete být více v klidu. Pokud ho uděláte dopředu a zalijete sádlem, vydrží vám v ledničce celkem dlouho. U nás to většinou probíhá tak, že pokud plánujeme návštěvu k nám domů, vždy se snažíme udělat si přípravy předem. Ulehčí vám to práci a můžete se více věnovat hostům. To ocení každá návštěva 🙂
Co říkáte, líbilo by se vám takové jídlo jako předkrm? Byli byste radši pro rolku nebo pro kachní rillettes? My jsme se s těmito předkrmy rozhodli jít do soutěže pořádané v letošním ročníku Food blog roku, tak nám držte palce 🙂