Nevím jak vy, ale my na domácích sušenkách nebo krekrech celkem ujíždíme. 🙂 Ať je to sladká varianta ( recept na ovesné sušenky zde ) a nebo jako právě dnes varianta naslano, u nás doma vždy něco z toho najdete. Přeci jen, nejhorší je, když vás k večeru přepadne chuť na něco na zub a doma není nic k nalezení. To bych se z toho vždycky mohla zbláznit 🙂
Čas přípravy: 45 minut
1 hrnek jemných ovesných vloček
1/2 hrnku slunečnicových semínek
1/2 hrnku lněných semínek
2 lžíce chia semínek
1 lžička psyllia
1/2 hrnku rýžové mouky
1 lžička soli
3 stroužky česneku
1 snítek rozmarýn
1 lžička třtinového cukru
6 půlek sušených rajčat
1/2 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku vlažné vody
– Troubu rozehřejte na 160 °C a plech vyložte pečícím papírem.
– Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky, rozmarýn zbavte tvrdého stonku, nakrájejte na drobno, česnek přepasírujte a vložte do mísy.
– Ve větší míse spolu s rajčaty a česnekem smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte.
– K suchým ingrediencím přidejte vodu, olivový olej a všechno spolu dobře promíchejte. Vytvoříte tak základní těsto na krekry.
– Těsto přendejte na plech s pečícím papírem a dobře rozprostřete. Můžete použít větší lžíci nebo špachtli, abyste vytvořili souvislý plát, který dobře udusejte.
– Ostrým nožem opatrně rozkrájejte na plechu na čtverce (jednotlivé krekry) podle požadované velikosti.
– Dejte péct na 30 minut do zezlátnutí.
– Nechte vychladnout. Díky předchozímu rozkrájení se vám budou krekry lépe oddělovat.
Když už se naučíte nějaký ten základní recept na krekry a zachutnají vám, můžete pak vymýšlet nejrůznější příchutě, které vás jen napadnou. Dnes je hlavním atributem česnek a rozmarýn, ale ničemu to nebrání, abyste si tyhle dva komponenty nahradili něčím jiným. Třeba já se chystám na jemnější variantu s restovanou cibulí a tymiánem. Pokud se chystáte na bezlepkovou variantu, určitě sáhněte po pohankových vločkách 🙂



