Jedna věc, která mě mrzela na vyřazení lepku z jídelníčku, byl konec mým oblíbeným palačinkám. Ať jsem se snažil sebevíce, většinou to skončilo něčím, co palačinku moc nepřipomínalo. Šlo mi především o jejich strukturu, kdy podle mě musí být opravdu tenké a dobře dochucené. Ale po hodinách a hodinách zkoušení a vymýšlení co a jak, jsem narazil na xanthanovou gumu, která těstu dodá právě ten lepivý efekt, díky kterému můžou být moje palačinky opět jako dřív i bez lepku. Měl jsem z toho takovou radost, že se o to s vámi musím podělit.
Porce: 6-8 Čas přípravy: 20 minut 150g rýžové mouky ( Nutrifree ) 130g jáhlové mouky 5 lžic rýžového sirupu 1 lžička vanilkového extraktu 450ml kokosového mléka 1/4 lžičky xanthanové gumy 80ml vody 1 vejce špetka soli olej na smažení
– Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience dohromady a promíchejte. Pokud nemáte xanthanovou gumu, která působí jako pojivo, klidně vynechejte a do těsta už také nepřidávejte 80ml vody. Ta je tam právě kvůli xanthanové gumě, která zvýší pojivost těsta a je potřeba ho trošku naředit.
– K suchým ingrediencím přidejte vejce, kokosové mléko, oslaďte ho rýžovým sirupem a na rozpálené pánvi udělejte malý testovací vzorek. Já to tak obvykle dělám, abych si odzkoušel, jestli není potřeba těsto ještě doladit.
– Pokud máte těsto dostatečně dochucené, dodělejte všechny palačinky.
– Podávat můžete prakticky s čímkoli co máte doma k dispozici, od marmelády po domácí lískovooříškový krém.
Znáte to sami, pokud použijete samotnou bezlepkovou mouku, palačinky jsou tak trochu “vysušené” a lámou se. Samozřejmě, můžete přidat i banán nebo jablko, to tomu dost pomůže, ale pořád nedocílíte toho, že budou palačinky tenké. Ovoce dodá bezlepkovému těstu potřebnou vlhkost, takže toho využívám spíš u lívanců než u palačinek, kdy mi nevadí, že je těsto vyšší.
Co se xanthanové gumy týče, tak ta nahrazuje v kuchyni funkci lepku a hodí se tak právě při bezlepkové dietě. Jedná se o polysacharid, který se vyrábí fermentací sacharidů, následně se vyčistí alkoholem a rozemele na prášek. Váže na sebe vodu, je tedy potřeba s tím při vaření počítat a vody přidat trochu více. Vzhledem k tomu, že se bez lepku poměrně dobře obejdeme, xanthanovou gumu používáme opravdu zřídka kdy. Ale tady se to opravdu vyplatilo 🙂