Dokud je venku ještě chladno, musíme sem dát jeden ze starších receptů na nejlepší květákovou polévku, kterou jsme kdy měli. A protože je celkem hutná, tak se do toho chladnějšího počasí se ideálně hodí. Květákovou polévku jako takovou známe asi všichni z dětství, ale zkuste si uvařit tuhle vytuněnou verzi. Tady je na ni recept.
Porce: 4 Čas přípravy: 30 minut 1-1,5l zeleninového vývaru olivový olej 1/2 cibule 1 stroužek česneku 1 střední brambora 80g celeru 1/2 hlávky květáku (250g) + na ozdobu 50g parmezánu 80-100ml smetany 6 plátků slaniny 1/2 hrsti hladkolisté petržele sůl, pepř– Ve větším hrnci si na kapce olivového oleje orestujte nakrájenou cibuli, brambor, celer i květák. Nebojte se pokud se něco lehce přichytí, barva rovná se chuť.
– Zalijte zeleninovým vývarem a nechte 15-20 minut vařit, aby všechno dostatečně změklo.
– Mezitím si bokem na pánvi orestujte slaninu a na malé kousky nakrájený květák. Použijeme to na dozdobení, je to taková třešnička na dortu. Restujte tak dlouho, dokud nebude slanina pěkně křupavá. Lehce osolte, opepřete a stáhněte z plamene.
– Polévku rozmixujte do hladka, buď tyčovým mixérem a nebo jako my použijte blender. Vraťte zpátky do hrnce a dejte zahřát na plotnu.
– K finálnímu dochucení do polévky přepasírujte stroužek česneku, přidejte smetanu a nastrouhaný parmezán. Dobře promíchejte a počkejte dokud se sýr nerozpustí.
– Pokud se vám polévka zdá příliš hustá, nařeďte ji zeleninovým vývarem.
– Před podáváním posypte opečenou slaninou a květákem, troška čerstvé petržele nahoru a dílo je hotovo.
Díky použitému parmezánu je polévka krásně krémová a právě protože není jen z květáku, je plná různých chutí a vůní. Jen chci upozornit na tu finální tečku nahoře, opečenou slaninu s květákem. Když ji Jirka připravoval, musel to dělat na dvakrát, protože je to vážně skvělé a tu první várku jsme snědli během minutky. No to víte, člověk ochutnává, ochutnává a ochutnává, až za chvíli už není co ochutnávat. Tak jen opatrně a nikoho k tomu nepusťte 🙂
Dobrou chuť!