Hummus z cizrny a avokáda - Kitchen story

Hummus z cizrny a avokáda

Pokud přemýšlíte co dobrého, ale hlavně zdravého si udělat na to domácí zobání, určitě se vám bude hodit náš dnešní recept na hummus. My jsme se při prvním ochutnání hummusu stali jeho velkým fanouškem, ale přiznáme se bez mučení, že jsme ho doma moc často nedělali a radši jsme si ho koupili. Protože na něj dostáváme chuť čím dál tím častěji, museli jsme se do něj pustit i u nás doma. A nedopadlo to vůbec špatně 🙂 Navíc to nezabere skoro žádný čas a my měli za chvíli hotovo! 

DSC_0466

1
Porce: 6          Čas přípravy: 15 minut
 
1 plechovka cizrny
1 avokádo
šťáva z jedné limetky
hrst koriandru
1 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
1/4 hrnku vody
1 lžička mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého chilli nebo podle chuti
větší špetka soli
pepř

 

2

– Do stolního mixéru nebo blendru přidejte všechny potřebné ingredience. Avokádo oloupejte, vložte dovnitř a všechno dohromady dobře rozmixujte. 

– Měli byste dosáhnout jemné konzistence bez hrudek. Pokud se vám zdá hummus příliš hustý, přidejte více vody.

– Nezapomeňte dobře ochutnat a popřípadě dodatečně dochutit. Solí, pepřem, chilli, jednoduše, co vám tam chybí.

– Ideální podávat se zeleninou nebo bezlepkovými krekry.

DSC_0456Co se avokáda týče, o tom jsme nedávno už psali, takže jeho blahodárné účinky si můžete připomenout zde. Pro tentokrát se tak můžeme věnovat přímo cizrně nebo jinak řečeno také římskému hrachu. Stejně jako spousta dalších luštěnin je i cizrna bohatá na vlákninu a velké množství rostlinných bílkovin. 

V cizrně je také obsaženo velké množství minerálů a vitamínů. Na rozdíl od jiných luštěnin je v ní obsaženo poměrně vysoké procento železa, dále také vápník, hořčík, draslík a mangan. Je tak skvělou prevencí na spousty civilizačních chorob, které nás mohou postihnout. Ať už se jedná o snížení obezity, kardiovaskulární choroby, rakovinu tlustého střeva a mnoho dalších. Cizrnu bychom tak měli rozhodně zahrnout do našeho jídelníčku. 

Jak rádi s oblibou říkáme, jak jednou ochutnáte, už na cizrnu v jakékoli podobě nedáte dopustit. Podle dnešního receptu si můžete udělat skvělý hummus a nebo ji použijete třeba jen do salátu. Tak či tak si nejen pochutnáte, ale uděláte něco i pro své tělo 🙂 Dvě mouchy jednou ranou!

jmena-marika