Tím, že se snažíme jíst co nejzdravěji, začali jsme se na snídaně koukat, jako na nejdůležitější jídlo dne a náramně si to užíváme. Snažíme se neustále vymýšlet nové varianty a překvapujeme jeden druhého. Dokonce jsme ochotni si ráno přivstat, abychom snídali společně. Rozhodně stojí za to, udělat si ten den už od začátku krásnější. Jen na chvíli zvolněte a najděte si chvíli jak pro sebe, tak pro svou drahou polovičku. My už se bez toho snad ani neobejdeme a každému to jen doporučujeme 🙂
Porce: 4 Čas přípravy: 5 minut Celkový čas: 20 minut 1 hrnek ovesných vloček ( pro bezlepkovou variantu použijte pohankové nebo rýžové ) 1/2 hrnku vlašských ořechů 1/2 lískových ořechů 1/2 hrnku mandlí 1/2 hrnku slunečnicových semínek 3 lžíce lněného semínka 3 lžíce chia semínek 3 lžíce sušených rozinek 3 lžíce třtinového cukru 3 lžíce medu 3 lžíce kokosového oleje 1 lžíce mleté skořice– vlašské a lískové ořechy společně s mandlemi nasekejte na menší kousky. Do větší mísy dejte všechny suché ingredience a vše pečlivě promíchejte.
– v malém rendlíku nechte rozpustit kokosový olej společně s medem. Tuto sladkou směs přelijte přes suché ingredience a znovu dobře promíchejte tak, aby pokryla každý kousek.
– na plech dejte pečící papír, na který vysypete vzniklou směs. Dejte do předehřáté trouby na 170°C a pečte po dobu 10-15 minut. Během pečení jednou či dvakrát promíchejte, aby byla byla granola křupavá ze všech stran.
– ořechovou granolu nechte vychladnout a uchovávejte ji v uzavíratelné nádobě.
Do granoly jsme přidali poměrně velké množství mleté skořice nejen pro její úžasnou vůni, ale i pro její blahodárné účinky. Díky požívání skořice je možné snižovat cholesterol a hladinu krevního cukru. Má dezinfekční a antibiotické účinky, napomáhá k prevenci nachlazení. Ne nadarmo je teď v chladném počasí skořice součástí čajů a svařených vín, protože má schopnost vnitřně zahřát lidské tělo a rozproudit krev v žilách.
Naše verze granoly je plná ořechů a tím pádem i spousty dobré energie, která vám pomůže začít den opravdu naplno. My si ji dáváme s manlovým mlékem, ale použít můžete i bílý jogurt ( nejlépe s živými kulturami ). Nebojte se použít třeba i kozí variantu, ta proti kravskému mléku neobsahuje skoro žádné alergeny. Nakonec stačí granolu doplnit nějakým sezónním ovocem a výborná snídaně je na světě.
Už jste někdy granolu pekli u vás doma? Jaká patří mezi vaši nejoblíbenější? Ořechová, čokoládová, kokosová…???