Dříve jsme doma moc nesnídali, ale právě díky zaměření se na zdravou stravu, jsme se naučili začít každý den snídaní. Ale není snídaně jako snídaně, zprvu jsme si dělali jen ovesné kaše, ale aby nám to nezevšednělo, neustále hledáme nějakou inspiraci. A tak jsem si jeden den udělala čokoládovou quinou. Nejen, že vypadá krásně, ale navíc skvěle chutná a je plná bílkovin, minerálů, antioxidantů a je bohatá na Omega-3 mastné kyseliny.
Porce: 1 Čas: 20 minut
1/2 hrnku quinoa
1 hrnek vody
1 hrnek kokosového mléka
2 lžíce kakaa
2 lžíce lněného semínka
25g 80% čokolády
1 lžíce medu
opražené oříšky a plátky kokosu
drobné ovoce
Příprava je opravdu jednoduchá a rychlá, takže si ji může člověk udělat hned z rána, než vyrazí do práce. Je to skvělý začátek do nového dne, který tě doslova nabije energií. Quinou také můžeš nechat přes noc ve vodě, kdy namočená semínka začnou klíčit. Quinoa tak několikanásobně zvýší své nutriční kvality.
Semínka vař v čisté vodě, alespoň 15 minut, quinoa by měla být uvařená tak akorát na skus. Jakmile je hotová a zdvojnásobí svůj objem, přidej kokosové mléko, lněná semínka, kakao, med a na drobno nasekanou čokoládu. Všechno dobře míchej, dokud se čokoláda nerozpustí, aby se dostala ke každému semínku.
To nejdůležitější máš hotovo, teď už záleží na každém, co si k tomu přidá. Já mám za to, že není nic lepšího než čerstvé ovoce a oříšky. Oříšky, společně s plátky kokosu můžeš ještě opražit na pánvi, to vylepší jejich chuť.
A co snídáte ráno vy?