Nedávno jsme sem na náš blog dávali skvělý recept - hovězí s indonéskou pepřovou omáčkou - z nové kuchařky Jiřího Štifta Dobrého kari není nikdy dost. Musím říct, že jsme se na kuchařku moc těšili a o to více jsme byli potěšení, že jsme byli pozvaní na křest kuchařky, který se konal včera odpoledne v Mandarin oriental.
V restauraci u pana Štifta jsme byli sice jen jednou jako hosté, ale rozhodně jsme si odnesli skvělý zážitek. Jídlo bylo opravdu vynikající a ještě k tomu lahodící oku, prostě skvělé. Nezbývá než doporučit. Měli jsme tak obrovskou radost, že jsme se s tak skvělým kuchařem potkali osobně a mohli si odnést další skvělý zážitek. Do naší sbírky kuchařek nám tak přibyl další parádní kousek a ještě k tomu podepsaný. Naprostá paráda a to byl teprve začátek. Kmotrem knihy nebyl nikdo jiný než můj oblíbený Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Marika tak měla dvojitou dávku zážitků, protože se s panem Vaňkem seznámila poprvé.
Po úvodních proslovech hlavních aktérů, nás čekalo pár jídel vybraných z kuchařky, které pro nás měli připravené k ochutnání. O to silnější byl zážitek z výborného jídla, že jsme mohli nakouknout k profesionálům do kuchyně a přímo sledovat jak jídlo připravují. V kuchyni jsme strávili asi půl hodiny, ale zážitek si člověk odnese do konce svého života. Hlavně tím, že je to první profesionální kuchyně, kterou jsme navštívili.
Můžu říct, že jsem byl jako malé dítě, které neví co má dělat a nebo sledovat dříve. Všichni byli skvělí a dobře naladění. Už se nemůžu dočkat, až si po večerech budu projíždět novou kuchařkou a plánovat kdy si který recept uděláme. Pokud se mi povede alespoň z poloviny tak dobrý, jak ho dělá pan Štift a jeho kolegové, budu naprosto spokojený. Po prvním prolistování můžu rozhodně jenom doporučit!