Co by mohlo být lepšího, než si na závěr skvělého dne udělat skvělý drink? Mám slabost pro dobrou whisky a drink z něho, známý jako Old fashioned, patří mezi mé dosti oblíbené. Mohl bych to pít pořád. Ale tentokrát jsem si řekl, že bych si zkusil porovnat dva drinky podobného rázu, každý ale lehce jiné chuti. Máme tady souboj Old fashioned vs. Bold fashioned!!!
Old Fashioned
1 lžička krystalového cukru
1 lžička perlivé vody
2 kapky angostury
kůra z pomeranče
60ml whisky
Old fashioned je lehce nasládlý drink z whisky a je krásně ovoněný pomerančovou kůrou. Je to jeden z nejstarších míchaných drinků, který vznikl v 80. letech 19. století. Podle tohoto drinku byla také pojmenována široká sklenice, ve které se podává whisky, tedy Old fashioned sklenice. To jen lehce na úvod, aby nikdo nemohl říct, že nedostává dostatek informací. :) A teď už konečně k drinku samotnému.
Do sklenice dej lžičku cukru, vody a zakápni angosturou. S tou opatrně, je opravdu dost aromatická a silná. Dodá drinku na hořkosti a přitom ho úžasně provoní. Všechno společně dokonale promíchej, aby se cukr rozpustil. Přidej led, popřípadě plátek pomeranče a 60ml whisky. Na ozdobu použij kůru z pomeranče, kterou zkroutíš do spirály. Díky tomu se ještě z pórů pomerančové kůry dostane šťáva, ve které je zkoncentrovaná chuť a vůně pomeranče.
Bold Fashioned
30ml Becherovky
30ml whisky
10ml cukrového sirupu
2 střiky Orange bitter
3 hřebíčky
plátek pomeranče a kůra
Bold fashioned je podobného rázu, nicméně je více nahořklý, díky poměru Becherovky a whisky v něm, který je 50:50. Pro ty, kterým přijde Old fashioned sladký, i když to není vůbec moc, je Bold fashioned jasnou volbou. K vůni pomeranče se přidává ještě hřebíček, tohle spolu jednoduše ladí a jde skvěle k sobě.
Do sklenice plné ledu přidej plátek pomeranče, hřebíček a pak už zalij jak Becherovkou, tak whisky. Musíš to společně pořádně promíchat, aby se vše společně propojilo. S tím mícháním to ale nepřeháněj. Já jsem tak moc spěchal, abych drink ochutnal, až jsem si část drinku, rychlým mícháním, vylil. A takové dobroty je přece škoda.
Tak který je ten tvůj favorit?
Já si užívám oba dva :)