Pokud máte chuť na exotickou dobrodružnou cestu, pak je kuřecí satay s arašídovou omáčkou tou správnou volbou. Tato tradiční asijská lahůdka spojuje jemné kuřecí maso s výraznou chutí arašídové omáčky, vytvářející kombinaci, která pozvedne vaši kuchyni zase o kousek dál.
Připravte se na jedinečný zážitek plný chutí a vůní, které vás zavedou daleko za naše hranice. Když začínají být letní večery klidnější a vy si chcete užít chvíle pohody s rodinou, není nic lepšího než se ponořit do světa grilování a oslavit léto v podobě výjimečného pokrmu. Zde vám přinášíme nezaměnitelný recept, který se může stát korunou vaší letní kulinářské výpravy – Kuřecí satay s osvěžujícím okurkovým salátem.
Ingredience
Porce: 4
Čas přípravy: 30 minut + 60 minut marinování
600 g kuřecích prs
Marináda:
1 lžíce sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
2 stroužky česneku
2 cm kousek čerstvého zázvoru
1 lžička třtinového cukru
1 lžíce rostlinného oleje
Arašídová omáčka:
2 lžíce arašídového másla
150 ml kokosového mléka
1 lžíce sojová omáčka
1 lžíce rybí omáčka
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce limetové šťávy
K servírování:
basmati rýže
koriandr
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na nudličky.
- V míse smíchejte sojovou a rybí omáčku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, cukr a přidejte nakrájené maso. Vše dobře promíchejte a nechte maso marinovat alespoň 60 minut v lednici.
- Mezitím smíchejte všechny potřebné ingredience na arašídovou omáčku.
- Namarinované maso napíchejte na předem připravené špejle.
- Pánev/gril dobře rozehřejte, přidejte lžíci oleje a kuřecí satay zprudka opečte.
- Podávejte s uvařenou basmati rýží a arašídovou omáčkou.
Tip: Pokud budete chtít kuřecí satay odlehčit, můžete k němu podávat lehký okurkový salát. Salátovou okurku nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte lžíci rybí omáčky, lžíci třtinového cukru, lžíci limetové šťávy a dobře promíchejte. Nakrájenou okurku naložte do omáčky, přidejte nakrájený koriandr a dobře promíchejte.
Okurkový salát je skvělým doplňkem k pikantním kuřecím satay. Čerstvé a křupavé plátky okurek spolu s výraznou rybí omáčkou a limetovou šťávou tvoří dokonalý kontrast k nasládlé a pikantní marinádě kuřecího masa. Čerstvý koriandr dodá salátu jeho charakteristickou vůni a chuť.
Kuřecí Satay můžete připravit jak doma na pánvi, tak i venku při grilování. Specifická vůně grilování přidá jídlu další rozměr a vy si tento recept užijete o to víc. S okurkovým salátem je navíc nejen vynikajícím pokrmem pro letní grilování, ale také skvělou inspirací pro všechny milovníky exotické kuchyně. Kombinace intenzivních a kontrastních chutí vám umožní prožít nezapomenutelnou chuťovou cestu.
Dobrou chuť
Jirka a Marika