HŘBET Z DIVOČÁKA S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU - Kitchen story

HŘBET Z DIVOČÁKA S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU

Když se řekne zvěřina, ne každý je z toho tak unešený jako my 🙂 Zbožňujeme tu jejich silnou chuť, která nám dost často připomíná chuť jater. Málokdy se stane, že když si můžeme dát zvěřinu tak odmítneme, spíš je tomu naopak. Tentokrát jsme měli možnost, vymyslet recept na kančí hřbet. Protože podzim je za dveřmi, co takhle si k tomu udělat kašatnovou nádivku? Není to tak běžná příloha, tak snad vám bude chutnat a  líbit se tak, jako nám.

 

HŘBET Z DIVOČÁKA S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU HŘBET Z DIVOČÁKA S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU

Ingredience

 

Příprava: 60 minut

Pečení: 30 minut

Porce: 2

 

cca 400 g Hřbetu z divočáka

1 šalotka

3 stroužky česneku

hrst sušených hub

200 ml demi-glace

3 snítky tymiánu

2 bobkové listy

50 g másla

sůl, pepř

šťáva z citronu

přepuštěné máslo

 

Nádivka:

150 g toustového chleba

30 g perníku na strouhání

50 g vařených kaštanů

30 g slaniny

1 šalotka

2 stroužky česneku

150 ml mléka

2 vejce

špetka muškátového oříšku

½ hrsti hladkolisté petržele

sůl, pepř

máslo na vymazání formy

Postup

 

 

 

 

  • Troubu rozehřejte na 150°C, program horkovzduch.
  • Sušené houby dejte odležet do hrnečku s vodou.
  • Toustový chléb nakrájejte na kostičky cca 1×1 cm a nechte v troubě vysušit, pokud ho máte čerstvý. Perník na strouhání a kaštany nakrájejte také na kostičky a vše dejte do velké mísy.
  • Slaninu se šalotkou nakrájejte na drobno a orestujte zprudka na pánvi. Na poslední chvíli přidejte nakrájený česnek a přendejte do mísy. 
  • Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s mlékem a zalijte toustový chléb. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  • Ochuťte nádivku muškátovým oříškem, nasekanou hladkolistou petrželi, solí a pepřem. Dobře promíchejte a zapracujte do nádivky sníh z bílků.
  • Vymažte formu máslem, naplňte ji nádivkou a dejte do trouby na cca 30 minut, dle velikosti formy. My jsme použili malé kokotky, kdy každá představovala jednu porci.
  • Hřbet z divočáka očistěte od blan, dobře osolte a opepřete. 

HŘBET Z DIVOČÁKA S KAŠTANOVOU NÁDIVKOU

Pokud chcete vaše jídlo, respektive omáčku v tomto případě, vytáhnout opravdu co nejvíce, udělejte si domácí demi-glace ( recept na zeleninové demi-glace najdete zde ). Zabere vám to nějaký čas si ho udělat, ale nebudete litovat. My si vždy uděláme jednou za čas větší dávku a vyzbyde nám to v mražáku na několik měsíců dopředu. Zamrazíme si je už jako jednotlivé porce a pak už po tom můžeme kdykoliv sáhnout.

 

Když jsme si nedávno dozvěděli, že máme v rodině oficiálně myslivce, měli jsme z toho nefalšovanou radost. 🙂 Co víc bychom si taky mohli přát, než mít čas od času možnost nějakého přísunu zvěřiny 🙂

 

A co vy a zvěřina?

Jirka a Marika