Crumble je jeden z těch vděčných dezertů, který vám nezabere moc času na přípravu a navíc ani není náročný na suroviny. Výsledek však vždycky stojí za to. Moc mě baví jeho rozmanitost, co se týká použití ovoce. To se podle sezóny může měnit a vy tak spotřebujete to, co zahrádka nebo farmářské trhy zrovna nabízejí. Pokud ze zahrady máte nějaké přebytky můžete je zamrazit a pak po nich sáhnout v zimě.
Ingredience
Porce: 4-6
Čas přípravy: 15 minut
Čas pečení: 20-25 minut
Na drobenku:
100 g mandlí
100 g ovesných vloček
3-4 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
špetka soli
100 g studeného másla + na vymazání formy
Náplň:
700 g ovoce ( nektarinky, meruňky, maliny, jahody, borůvky, angrešt )
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 °C a zapékací mísu vymažte máslem.
- Ovoce vypeckujte a větší kusy nakrájejte na menší. Drobné ovoce jako maliny, borůvky angrešt můžou zůstat v celku.
- Ovoce vložte do vymazané formy, zakápněte citronovou šťávou a zasypte lžící cukru.
- Do stolního mixéru vložte mandle, ovesné vločky, cukr, skořici, sůl a rozmixujte. Všechny suroviny by se měly propojit. Pak přidejte na kousky nakrájené máslo a pomocí rukou vypracujte drobenku.
- Ovoce zasypte drobenkou a vložte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova 20-25 minut.
Tip: Crumble podávejte ještě teplý, ideálně s kopečkem zmrzliny.
Tento recept vznikl ve spolupráci s Košík.cz
Moc doporučuji crumble podávat ještě teplý s kopečkem vaší oblíbené zmrzliny. Tenhle dezert si získal naše srdce a stal se takovou stálicí. Navíc je to super recept, když jste třeba na chalupě a nemáte tam váhu. Prostě nakrájíte ovoce, které máte k dispozici, zasypete ho drobenkou a dáte péct. Určitě doporučuji vyzkoušet!
Marika